Hlavní obsah

Na všetečné otázky dětí mají rodiče většinou hloupé odpovědi

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Děti mají někdy až neuvěřitelnou schopnost dostávat své rodiče do úzkých zvědavými otázkami. Nová britská studie se je pokusila prozkoumat společně s výčtem odpovědí dospělých, které jsou nejčastěji vyhýbavé, někdy až hloupé.

Foto: Profimedia.cz

Když chce dítě znát odpověď za každou cenu, rodiče se často uchýlí k drobné lži.

Článek

Jak vzniká voda? Co je to nekonečno? Jak se vyrábí elektrický proud? Co jsou to černé díry? Proč je obloha modrá? a "Odkud jsem přišel na svět? -  to je série otázek, po kterých mnoha rodičům naskakuje kopřivka, protože neví, jak dítěti odpovědět.

Studie 2 500 rodičů ukázala, že když přijde dítě s otázkami na naši planetu, vesmír či lidské tělo, tak většina rodičů jim není schopna dát správnou odpověď.

Děti se kupují v Tesku

Pokud rodič zvládne dítěti správně odpovědět, když se zeptá, proč existuje přestupný rok či jakým způsobem ptáci létají, tak otázka o tom, jak dítě přišlo na svět, je krizová skoro v každé rodině.

Celých 70 procent z nich si v momentě kritické otázky vypomohlo tradiční odpovědí s čápy. Dalších 23 procent řeklo, že rodiče najdou dítě pod angreštovým keřem. Objevily se i odpovědi, že dítě pochází z pupíku či dokonce, že si rodiče mohou koupit dítě v nočním prodeji v Tesku, kde jsou ukryté na nejvyšším regálu.

Nepříjemné jsou otázky o smrti

Zajímavé je, že obvyklým věkem, kdy se rodiče rozhodnou říci svým dětem pravdu o reprodukci, je desátý rok života.

Studie však dodává, že je ještě jedna kritická otázka, na kterou rodiče jen těžko hledají odpověď. Pokud se dítě zeptá: "Kam jde člověk, když umře?" Přibližně 40 procent rodičů sáhne po odpovědi, že do nebe či do pekla. Další čtvrtina pak odpoví, že se z člověka stane andílek, jen aby mohli co nejrychleji odvést řeč někam jinam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám