Hlavní obsah

Migréna Kubíka obrala o kus dětství

Devítiletý Kubík byl vždycky jiný než jeho bratři. Rychle přišel na svět, rychle se naučil, co si zamanul, a taky moc rychle dospěl. Bolest mu vzala kus dětství a bezstarostnosti, vypráví maminka Marie Sobotková z Prahy o svém synkovi, jenž od pěti let trpí záchvaty migrény.

Foto: Profimedia.cz

Migréna může potrápit i malé děti. Ilustrační foto

Článek

Jeho příběhu a osvětě se věnuje nová knížka Můj Bolehlávek, jíž organizace Migrénahelp podává pomocnou ruku těm, které nemoc sužuje. Přichází po prvotině Proč maminku bolí hlavička.

„Lidí s migrénou je neuvěřitelné množství a dětí taky. Bylo by nespravedlivé, kdyby ony knížku neměly,“ vysvětluje Právu s úsměvem zakladatelka organizace Rýza Blažejovská, proč kniha vznikla. S migrénou se podle ní potýká 10 procent školáků.

Kubíkova cesta k diagnóze trvala dva roky. „Plácali jsme se v pojídání železa, hlídání jídla, pití, aktivit a spánku, než jsem samostudiem zjistila, že má migrénu,“ líčí paní Sobotková s tím, že přicházela bez varování a syna měnila v hadrovou panenku, kterou cloumá bolest.

Většinu života ji sužují velké bolesti hlavy, záchvaty u ní spouští stres

Zdraví

Břicho, hlava a strašlivý pláč plný zoufalství a bezradnosti. Pak upadl do spánku, po 10 minutách se s pláčem probudil, vyblinkal a spal dalších 10 hodin. Dětská lékařka prý popisy záchvatů jako z učebnice ignorovala.

Věci se daly do pohybu po návštěvě neuroložky. Od té doby Kuba bojuje a už pozná, že ho začíná bolet hlava, a někdy na ni vyzraje. Ale jednou za měsíc migréna přijde a na dva dny ho vyřadí z provozu.

Musím si lehnout do chladu a ticha se studeným obkladem a usnu
Jakub

„Menší bolest se najednou změní v příšernou. Bolí mě hlava v oblasti čela a břicho. Musím si lehnout do chladu a ticha se studeným obkladem a usnu. Většinou se za chvíli vyblinkám a bolest ustoupí. Pak teprve dostanu brufen, spím celou noc, ráno jsem jak po nemoci a v poledne už zase většinou běhám a skáču. Máma tomu říká, že mám zase olympijskou formu,“ popisuje Kuba, který ovládá matiku, basket a miluje trampolínu.

Foto: archiv rodiny Sobotkových

Kubík (v černém tričku, na fotce vlevo) statečně bojuje s nepříjemnou migrénou

Když přišel první náraz nemoci, mysleli s maminkou, že je mu špatně z hladu. Na to, co záchvaty, které pozvolna polevují, spouští, zatím nepřišel. Udeřit mohou při změně počasí, po silném světelném vjemu, při hormonálních změnách, konzumaci nevhodné potraviny, alkoholu, nedostatku spánku, vody.

Sama nevěřila, že ji nemoc postihne

Rýza Blažejovská potvrzuje, že v pubertě se poměr mezi chlapci a děvčaty mění. Na ni samotnou migréna, za kterou často stojí genetická dispozice, zaútočila v 25 letech. Tehdy netušila, co se jí děje. Léky nezabraly a v ukrutných bolestech strávila 20 hodin.

„Jsem typický produkt podceňování,“ podotýká k tomu, že společnost i sami pacienti migrénu podceňují.

„Migrénou trpěla moje matka i babička. Ale já nevěřila, že mě taky postihla, a roky jsem hledala jiné příčiny. Nakonec jsem musela uznat, že ji fakt mám a že je to vážné onemocnění. Není to obyčejná bolest, je to prostě strašné,“ konstatuje Blažejovská.

Proč nás bolí hlava a co s tím

Zdraví

Migrénou trpí od dětství, vzala jí téměř vše

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám