Hlavní obsah

Kašel je nejčastějším důvodem návštěv dětí u lékaře

Kašel je nejčastějším důvodem, proč rodiče přijdou s dítětem do ordinace. Tvrdí to dětská lékařka Dagmar Böhmová, která považuje za důležité, aby rodiče uměli rozpoznat typy kašle a určit, zda se jedná o příznak vážnějšího onemocnění, nebo neškodný příznak lehkého nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Charakter kašle ukazuje na to, zda je onemocnění vážné nebo ne.

Článek

Pokud dítě kašle ve vyčerpávajících záchvatech nebo dokonce ztíženě dýchá, je návštěva lékaře nezbytná, stejně jako při podezření na vdechnutí cizího tělesa, upozornila Böhmová. "Kašel je obranný mechanismus, který čistí dýchací cesty při onemocnění a zvýšené tvorbě hlenu a při vdechnutí cizího tělesa, třeba části potravy. Bývá častým příznakem onemocnění dýchacích cest," popsala lékařka.    

Nejčastěji souvisí kašel s virovým onemocněním horních cest dýchacích. Návštěva lékaře není v tom případě nutná. Kašel často sám odezní s dalšími příznaky, jako je rýma, zvýšená teplota či škrábání v krku. "Přetrvá-li však kašel při běžném nachlazení déle než deset dní až dva týdny, měl by rodič s lékařem situaci konzultovat," řekla Böhmová.

Příčiny kašle jsou různé

Častou příčinou kašle je zvýšená tvorba hlenu při rýmě. Hlen zatéká do zadního nosohltanu a hrtanu a dráždí dýchací cesty ke kašli. Ucpaný nos zprůchodní nosní kapky. Dítě by mělo spát s podloženou hlavou v dobře větrané místnosti s teplotou vzduchu do 20 stupňů Celsia. Důležité je zvlhčování vzduchu. Samozřejmostí je přísně nekuřácké prostředí.    

Kašel může být suchý, dráždivý nebo vlhký, kdy dítě vykašlává. Suchý kašel vyčerpává, namáhá svaly břicha a hrudník, přitom si dítě neodkašle. Obvykle provází virová onemocnění. Večer se obvykle kašel zhorší, když dítě ulehne. Malý pacient by proto měl dostat lék na zklidnění, který kašel utlumí, aby si odpočal a vyspal se.

Vlhký kašel zpravidla přichází po odeznění kašle suchého. Sliznice tvoří ve zvýšené míře hlen, který se hromadí v dýchacích cestách. Kašel jej pomáhá odstraňovat a vytlačovat ven. V této fázi onemocnění není dobré kašel potlačovat, ale naopak vhodnými přípravky vykašlávání podpořit, doporučila lékařka. Kašel by měl postupně odeznít asi do deseti dnů. Pokud přetrvává nadále, je třeba vyšetření u dětského lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Zácpa trápí pětinu lidí, včetně dětí

Přestože zácpa trápí pětinu populace, včetně dětí, a její výskyt stoupá s věkem, stále je to problém, o kterém se lidé zdráhají mluvit. „Zácpa je někdy...

Výběr článků

Načítám