Hlavní obsah

Jedináčci jsou nejšťastnější, tvrdí studie

Novinky, Bohumila Kunertová

Mít jednou vlastní rodinu je asi snem každého z nás. Někomu se poštěstí pouze jeden potomek, někdo má dětí plný dům. Znamená ale hromada sourozenců automaticky víc štěstí a spokojenější život? Nutně to tak být nemusí. Vědci naopak poukazují na fakt, že čím méně sourozenců máme, tím jsme šťastnější.

Foto: Profimedia.cz

Někdo může namítnout, že jedináček bude více osamělý a nešťastnější, protože si nemá s kým hrát. Je to možné, ale ani velká hromada sourozenců nás podle vědců nečiní zaručeně šťastnými.

Článek

Toto odvážné tvrzení dokládají i velmi rozsáhlé britské výzkumy ve 40 tisících domácnostech, které se zaměřily na rodinný život a vztahy svých občanů. Jednoznačným výsledkem bylo zjištění, že čím méně sourozenců mají, tím více jsou spokojeni. Úplně nejšťastnější jsou pak prý právě jedináčci, uvedl server Guardian.

Hlavním problémem podle výsledků může být sourozenecká rivalita. I když se podle rodičů může jednat o zcela přirozený jev mezi sourozenci, děti to vidí jinak. Podle statistik celá třetina dotázaných dětí uvedla, že je sourozenec bil, strkal nebo dokonce mlátil, a to velmi často. Jiní si zase stěžovali na ošklivé nadávky a urážky ze strany bratra či sestry.

Jak jsou spokojeni teenageři

V podrobném výzkumu mezi 2500 teenagery bylo zjištěno, že sedm z deseti mladých lidí je se svým životem velmi spokojeno. I tak si ale 29,5 procenta z nich postěžovalo, že je sourozenec velmi často uráží nepěknými nadávkami, v 17 procentech případů pak uvedli fakt, že si sourozenec velmi často bez dovolení půjčuje jejich osobní věci.

Profesor Dieter Wolke z univerzity ve Warwicku, který se zabýval vztahem mezi sourozenci, také poukázal na závažný fakt, že více než polovina dotázaných (54 %) byla vystavena nějaké formě vážné šikany ze strany sourozence. Jak doktor Dieter vysvětlil, šikana, které děti často čelí doma nebo v kolektivu, zvyšuje citlivost takových jedinců, kteří se pak mnohem hůře vyrovnávají s různými situacemi, jsou náchylnější k poruchám chování a bývají tak velmi často nešťastní.

Jakkoli se zdají být tato zjištění zvláštní, vědci pro ně mají logické vysvětlení. "Čím více dětí je v rodině, tím logicky připadá méně soukromí pro každé z nich. Čas, který by mohl jedináček sdílet vždy s rodičem, více dětí tráví v pokoji spolu se sourozencem. Na místě je pak boj o rodičovskou lásku a jejich čas," uvedla dětská psycholožka Ruth Coppardová.

Rodiče versus děti

Je pravda, že čím více dětí, tím více lásky, ale i starostí. A to i pro rodiče. Není se pak čemu divit, že si mnozí z nich připadají jako rozhodčí, kteří každodenně řeší neustálé spory a hádky mezi svými potomky. To jde ruku v ruce s dalšími logickými počty. Více dětí, více prádla, více času na přípravu večeře, více povinností, a samozřejmě méně času pro každé z nich.

I když si rodiče přejí mít velkou rodinu, často některé situace nezvládají a volají o pomoc na rodičovskou linku, jak nejlépe zvládat stálé dětské "bitvy". Jak radí doktorka Alison Phillipsová z charity, která nabízí rodičům pomoc v takových situacích, je vhodné dodržovat pár rad, které by mohly napomoci k lepšímu zvládání sourozenecké rivality a věčných bojů.

Nedělejte příliš ukvapené závěry, co se týče něčí viny v dané chvíli, i když situace vypadá jednoduše; každému z dětí vymezte dostatečný prostor na jeho soukromé věci; dbejte na to, aby se dítě vždy zeptalo, pokud chce použít věci svého sourozence; a již v počátcích dětem jasně ale rozumně naznačte, že šikana je něco, co by se v rodině vyskytovat nemělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Čipování dětí má svá pro i proti

Se zmizením Aničky Janatkové bylo na veřejnosti opět otevřeno téma čipování dětí. Ročně je totiž jenom u nás pohřešováno více než osm a půl tisíce dětí...

Výběr článků

Načítám