Hlavní obsah

Jak zvládnout lockdown? Musíte si nastavit přísný režim, radí matka 11 dětí

Mnoho rodin prožívá poslední měsíce velmi náročné období. Zvládnout své vlastní zaměstnání a k tomu distanční výuku, vaření obědů a pak také volný čas svých dětí je často nad síly většiny rodičů, natož když doma máte 11 dětí. Podle Katji Heimannové se to zvládnout dá, ale je zapotřebí nastavit poměrně přísný režim pro všechny členy domácnosti.

Matka 11 dětí popisuje, jak s nimi tráví lockdownVideo: Novinky/AP

 
Článek

Jednačtyřicetiletá Katja Heimannová žije se svým mužem Andrém (52 let) a jedenácti dětmi v malé německé vesničce Eisemroth, asi 100 km severně od Frankfurtu. Aby zvládla v době lockdownu úklid domácnosti, praní prádla, vaření i učení s dětmi během distanční výuky, vstává každý den za úsvitu.

Ačkoliv je to občas velmi vyčerpávající, nehroutí se. Tajemství jejího úspěchu spočívá ve vytvoření poměrně přísného režimu a obrnění se patřičnou dávkou trpělivosti a laskavosti.

Nejtěžší pro Katju ale je nepodléhat strachu ze samotného koronaviru, protože její muž je v rizikové skupině a také syn Oscar, který má vrozenou genetickou vadu. „Snažíme se všichni chovat zodpovědně, přesto se nemůžeme zbavit obav, že se někdo z nás nakazí a nemoc rozšíří i mezi ostatní,” svěřuje se agentuře AP Katja.

Manžel Katji stále chodí do zaměstnání, živí se jako zámečník. Většina prací je tedy na samotné Katje. André svou ženu za to velmi obdivuje. „Katja je prostě úžasná. Zvládne se postarat o domácnost, pomáhá dětem s výukou, kontroluje jim domácí úkoly, vaří, uklízí, hraje si s nimi a k tomu zvládne vyřídit i veškeré papírování,” dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám