Hlavní obsah

Jak změnilo dítě život Malátnému, Tofimu a Bendemu

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příručkách se píše, že otcovství pro muže představuje jen jednu z jeho životních rolí, zatímco žena se mateřstvím stává jiným člověkem. Jak narození svého prvního potomka prožívají naši slavní, kterým se první děti narodily teprve nedávno? Jak dalece to změnilo jejich zavedený mládenecký život?

Článek

Frontman kapely Chinaski zpívá poslední měsíce více než na pódiích doma v posteli své půlroční dceři Kačence. Zatím to jsou hlavně lidovky, ale brzy určitě dojde také na další repertoár. To, že je jako otec báječný, mi potvrdila i jeho manželka Petra. A Michal? Ačkoliv otcovství dlouho odkládal, nyní ho prý naplňuje úžasem a jeho citlivá duše muzikanta se jen tetelí.

Michal Malátný neví, na co čekal

Prvorozenou holčičku Kateřinu mu jeho manželka porodila vloni v srpnu, kdy Michalovi bylo devětatřicet let. Předtím se svou partnerkou chodil čtrnáct let a na přírůstek se oba moc těšili.

„Často si teď říkám, že vůbec nevím, na co jsem čekal, a že jsme už děti mohli mít dávno, protože to je zázrak. Asi musel přijít ten správný okamžik, ale je to ještě hezčí, než jsem si myslel,“ svěřuje se Michal Malátný.

Nejdřív prý jako každý ješitný chlap chtěl, aby se mu narodil kluk, ale když to byla holčička, zjistil, že je to ještě lepší. „Jsem to já, ale zároveň je to ženská - takže to je úplně nejvíc. Těším se na všechno, co spolu prožijeme.“

Coby vzorný otec stoupl Michal Malátný i v očích svých věrných fanynek. Veřejně známí muži podle pražské psycholožky Lenky Čadové často prožívají otcovství proti ostatním ještě o něco intenzivněji, neboť je na ně v této souvislosti upřena i větší pozornost médií.

„Všechny zajímá, jakými jsou rodiči a jak to budou zvládat. Může to na ně působit pozitivně, kdy si obzvláště muži víc uvědomí svou zodpovědnost, ale stejně tak i negativně, když zvýšený tlak naopak neunesou.“

Písnička pro Kačenku? Bude!

Další věcí, s níž se však musejí popasovat všichni bez výjimky, je skloubení role otce s prací a kariérou. Michal Malátný s tím však zatím žádný zásadní problém nemá.

„Momentálně jsem doma docela často, takže i hlídám, přebaluju, jezdím s kočárkem a dělám všechno, co je potřeba. V noci k ní vstává hlavně Petra, ale teď se stalo už několikrát, že malá spala skoro celou noc. Otcovství si opravdu užívám a jsem šťastný. Určitě bychom rádi měli co nejdřív i druhé dítě, protože je dobré mít v životě sourozence, v tom se s mou ženou shodujeme. Petra má dva sourozence a já jednoho.“

Michal Malátný také doufá, že se mu u druhého dítěte po štěstí být u porodu, protože malou Kačenku na svět přivítal, až když už bylo po všem. „Přítomnost otců při porodu má svůj význam. Emocionální pouto k ženě a k dítěti je pak mnohem silnější, protože si muž uvědomí, co všechno zrození nového života obnáší a jak blízko k sobě má bolest a radost. To všechno ho vnitřně obohatí,“ vysvětluje Lenka Čadová.

„U porodu jsem nebyl, protože Petra zcela neplánovaně rodila císařským řezem, a tak mě ze sálu vyvedli. Jméno jsme pro malou vybírali s manželkou společně a už teď vím, že jednou pro ni složím i písničku. Na nové desce, kterou chceme vydat v září, to ale asi ještě nebude,“ směje se Michal Malátný. Jeho zatím posledním uměleckým počinem bylo nazpívání několika písní na CD s názvem Připraveným.

Idol dívčích srdcí Sagvan Tofi se kaje

Ti, kteří herce a zpěváka Sagvana Tofiho znají víc, tvrdí, že bývalý idol dívčích srdcí má dvě tváře. Zatímco na večírku se dokáže skutečně odvázat, doma se svou rodinou se prý mění ve vzorného partnera.

Zpěvák žije už několik let ve spokojeném vztahu se sedmatřicetiletou produkční Alenou Žďárskou a spolu s ní se stará o její dnes osmiletou dceru Sáru z předešlého partnerství. A začátkem letošního roku se jejich rodina rozrostla ještě o malou Santine - šťastným otcem se Tofi stal ve svých pětačtyřiceti letech.

„To víte, že jsem se na tuhle novou roli těšil, protože je úplně jiná než ty, které mě potkaly dosud. Nijak jsem se toho ani nebál, i když respekt jsem měl a mám ho pořád. Naštěstí se ale ukázalo, že jsem flexibilní, zvládám mnoho různých věcí v nejrůznějších situacích a zatím ve všem obstojím,“ řekl mi s úsměvem na rtech zpěvák, který právě exceluje v muzikálu Děti ráje, k němuž napsal i libreto. Zavzpomínat na večírku na staré dobré časy je pro něj prý už jen zpestřením. Doma prostě seká latinu.

„Zásadní rozdíl je v tom, jestli se muž stane poprvé otcem ve dvaceti, nebo ve čtyřiceti,“ komentuje Tofiho zklidnění psycholožka Lenka Čadová. Výhodu má podle ní navzdory všem zákonům přírody spíše mužův vyšší věk.

Pán tvorstva totiž zpravidla už něco dokázal i ve své profesi, má vypracovaný žebříček hodnot a dokáže se o svou partnerku i dítě postarat. Se zvyšujícím se věkem také u většiny lidí zcela přirozeně narůstá vnímavost k druhým a zvyšuje se míra jejich soucitu.

Žádné fotky

Právě období mezi 35. a 45. rokem je u muže ten správný čas na to, aby v sobě objevil i ty stránky osobnosti, s nimiž do té doby nepracoval. Kdysi vyhlášení bouřliváci se tak mění v milující a obětavé otce a své otcovství si užijí mnohem víc, než kdyby je zaskočilo ve dvaceti.

Foto: ČTK

S přítelkyní Alenou Sagvan Tofi vychovává její dceru Sáru z prvního vztahu.

Zpěvák s hrdostí přiznává, že mu je jeho dcera velmi podobná. Ukazovat ji na veřejnosti a pózovat s ní fotografům však nehodlá. „Když se na ni kouknu, vím, že testy otcovství vynechám. Žádných z rodičovských aktivit se nezříkám, ale osahávám si to pomalu. Jsem ostražitý a mám před všemi svými holkami respekt.

Chlapi to totiž mají jinak než ženy, kterým funguje intuice a vědí hned, co a jak mají s miminkem dělat. Mužům to trvá déle, ale to ještě neznamená, že by něco chtěli ošidit. Chlap jen musí k péči o malé dítě nejprve dozrát.“

Na otázku, jestli jeho postoj může souviset i s jeho vyšším věkem, odpovídá, že to je pravděpodobné. „Už teď se těším, co všechno budu se Santine podnikat a kam ji budu vodit,“ říká Sagvan Tofi.

Petr Bende: Dny jsou teď delší

Dvaatřicetiletému zpěvákovi Petru Bendemu, který se umístil na druhém místě jedné z řad Česko hledá Superstar, na rozdíl od Sagvana Tofiho zvýšený zájem médií po narození prvního potomka nijak nevadil a bral ho sportovně.

Se svým synkem se v médiích rád pochlubil hned po jeho narození a stejně tak učinil i v případě svého sňatku. V létě tomu budou už dva roky, co se nedaleko moravského Velehradu oženil se svou přítelkyní Zuzanou.

FOTO: Michaela Feuereislová

Na svatební cestu do Egypta jel malý Matyas už s nimi - i když ještě v maminčině bříšku. Novým domácím pořádkům, které nastaly po jeho narození zhruba před rokem, zpěvák přivykl velmi rychle.

„Je jasné, že teď už není čas na to, abychom si spolu se ženou třeba tak jako dřív několik hodin povídali, seděli v klidu u vínka nebo koukali na filmy. To všechno skončilo, ale na druhou stranu nám jeho narození přineslo úplně nové zážitky. Když je chvíle volna a je pěkně, hned jedeme někam na výlet. Také jsme úplně poprvé byli o Vánocích bez rodičů, to jest jen my tři jako rodina a bylo to hrozně fajn.“

Zavedení nového denního režimu bývá pro muže velmi častým kamenem úrazu a s každým přibývajícím rokem je to pro muže horší a horší. Jak ale dodává psycholožka, nejvíc ze všeho vždy záleží na jeho motivaci, chuti a ochotě.

„Největší změna u mě nastala v denním režimu a organizaci práce. Zatímco dřív jsem byl zvyklý psát hudbu a pracovat hlavně v noci, kdy je klid, a pak jsem dopoledne vyspával, teď musím pracovat přes den. Malý totiž vstává kolem šesté ráno, takže to jinak nejde. Dny mám ale teď delší a to je také fajn,“ konstatuje Petr Bende. Přestože je s malým, jak nejvíc to jde, právě teď připravuje natáčení své třetí desky.

„Někdy se stane, že se muži i přes veškerou snahu nové situaci přizpůsobují velmi těžce, ale liší se to případ od případu. Ženám radím, aby si to nebraly nijak osobně, časem se totiž většinou všechno srovná,“ vysvětluje psycholožka Čadová. Situace se také podle ní výrazně změní v momentě, kdy se rodina rozroste o druhé dítě - čtyřčlenná rodina klade totiž na rodiče ještě další nároky.

Petr Bende si chce druhého potomka s manželkou pořídit prý tak za tři roky, až malý Matyas trochu povyroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám