Hlavní obsah

Děti, jež odmlouvají rodičům, jsou zodpovědnější a snáze odolávají drogám

– Charlottesville

S velmi překvapujícím zjištěním přišli američtí psychologové. Podle nich hodné a poslušné děti mnohem snáze podléhají drogám a alkoholu, než ty, co od mala rodičům odmlouvají. Teenageři, kteří s rodiči vedou řízené argumentace, jsou zvyklí mít vlastní názor i mezi vrstevníky, a jsou tak odolnější vůči nejrůznějším svodům, včetně drog a alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Pokud děti poslouchají slepě rodiče, pak poslouchají slepě i ostatní.

Článek

„Děti, které se s rodiči hádají a mají na vše svůj vlastní názor, odolávají skutečně tlaku vrstevníků mnohem snáze, než děti neschopné rodičovskému odporu. Drogám a alkoholu tak rychleji podléhají právě takové děti, od kterých by to jejich okolí neočekávalo," tvrdí autoři vědecké studie z University of Virginia.

Drzí teenageři jsou také vnímáni jako zdatnější vyjednávači. Při hádkách s rodiči se v podstatě učí argumentaci a také postoji rovnocenných partnerů.

„Z této studie vyplývá, že to, co probíhá v rodině, je vlastně tréninkem pro teenagery v realitě. Pokud děti poslouchají slepě rodiče, pak poslouchají slepě i ostatní. Když argumentují a diskutují, činí tak i venku. A učí se být zodpovědnými,“ dodává profesor Joseph Allen z University of Virginia.

Reklama

Související témata:

Související články

Mám rodiče v kriminále

Padnou si do náruče a dvě hodiny se jim pusa nezastaví. Baví se spolu jako dvě nejlepší kamarádky, smějí se a hrají karty. „Dneska jsem Simonu naučila žolíky,“...

Výběr článků

Načítám