Hlavní obsah

Jak fungují babské rady, které mají ovlivnit pohlaví plánovaného dítěte

Novinky, ema

Strava, poloha, načasování. Existuje nějaký zaručený recept na to, jak ovlivnit pohlaví plánovaného miminka? Odborná lékařka po pravdě odpovídá na dva nejčastější doporučené způsoby, nebo spíše „finty“, které se o početí tradují již několik generací.

Foto: Profimedia.cz

Fungují babské rady, které zaručují, jak počnout potomka určitého pohlaví?

Článek

Jedna z největších teorií, která podle babských rad ovlivňuje, jakého pohlaví bude narozený potomek, je načasování milostného aktu.

Podle některých tvrzení jsou ´mužské´ spermie (s chromozomem Y) rychlejší, zatímco ´ženské´ (s chromozomem X) o poznání pomalejší, ovšem na živu se udrží daleko déle. Dá se s tím pracovat?

V jaký den?

Podle doktora Shettlese, který se podílel na vzniku stejnojmenné metody početí, pokud pár souloží několik dnů před předpokládanou ovulací, velmi pravděpodobně počne dívku. V den ovulace je naopak podle zmiňované metody velice pravděpodobné, že se narodí chlapec.

Doktorka Deborah Batesonová z centra rodinného plánování se ale domnívá, že toto tvrzení není založeno na pravdě.

„Tato metoda spatřila světlo světa někdy před 50 lety, bohužel důkazy, že tvrzení jsou pravdivá, stále chybí,“ řekla pro Dailymail.

Záleží na jídle?

Podle jiného tvrzení prý pohlaví miminka ovlivňuje, jak se budoucí matka stravuje. Ženy, které mají podle Trivers-Willardovy teorie vyšší příjem kalorií, jedí více nezdravých jídel, pravděpodobněji porodí holčičku.

Podle této teorie může žena i svou fyzickou aktivitou ovlivnit pohlaví potomka. Překvapivě ty ženy, které v těhotenství spíše polehávají, mohou mít chlapečka.

Žádná z pověr neplatí

Nicméně doktorka Batesonová říká, že na takových tvrzeních není ani kousek pravdy.

„Opět to není nijak vědecky podloženo,“ tvrdí stručně. Podle ní neexistuje žádná spolehlivá studie, která by poukazovala na zaručenou metodu, jak počít chlapce nebo dívku.

„Většina lidí je spokojena s tím, že se jim půl na půl narodí buď jedno, nebo druhé pohlaví. Nejdůležitější je, aby bylo miminko zdravé, na tom mají všichni společný zájem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám