Hlavní obsah

Byliny pro dětské jazýčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste přesvědčeni, že dětem chutnají pouze nezdravá jídla a sladkosti? Nebojte se jim propašovat na talíř léčivé bylinky a koření. Ošklíbat se zaručeně nebudou, a ještě s jídlem získají spoustu prospěšných látek.

Foto: Profimedia.cz

Voňavé sušenky z levandule

Článek

Voňavé sušenky z levandule

Ačkoli levanduli lékařskou máme spojenou spíše s kosmetickým průmyslem, můžeme ji používat jako léčivku do nápojů, čajů, ale i při vaření a pečení.

Sbírají a suší se pouze fialové kvítky, které obsahují aromatické silice a třísloviny. Plníme jimi polštářky pro klidný spánek, inhalacemi z nich léčíme záněty průdušek a odvarem se kloktá při drobných zraněních v ústech.

Šest nejčastějších chyb v dětském stravování

Děti

Modravé květy přidáváme dětem do čajů při nespavosti a bolestech hlavy. Ale s klidem ji můžeme používat i do dětských jídel.

Výborně se doplňuje s grilovaným masem, osvěžující je levandulový sirup s citronem. Jestli pečete s dětmi domácí sušenky, přihoďte do těsta hrst kvítků. Voní i chutnají skvěle.

Lichořeřišnice: Krásná, dobrá a zdravá!

Foto: Profimedia.cz

Silné přírodní antibiotikum, které navíc nádherně vypadá, to je lichořeřišnice větší. Děti ji budou milovat jak pro krásné květy (však je úžasná i jako okrasná rostlina), tak pro pikantní, mírně štiplavou chuť připomínající ředkvičky. Navíc ji můžeme sníst celou včetně listů, květů i semen.

Nejlepší je čerstvá, poupata lze nakládat do kyselých nálevů. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a pomáhá při léčbě nemocí močových cest nebo dýchacího ústrojí.

Připravte si spolu s dětmi květinový salát. Na talíři oblíbené zeleniny budou květy a listy lichořeřišnice vypadat moc hezky.

Meduňka pro divoké děti

Foto: Profimedia.cz

Jemná citronová vůně a zklidňující účinky na celý organismus, to jsou nejdůležitější vlastnosti meduňky lékařské. Sklízejte listy, když je rostlina před květem, a uchovávejte je sušené.

Čaj se dá připravit i z čerstvých lístků, které před zalitím horkou vodou natrháme. Odvar necháme 10 minut louhovat a dochutíme. Podávat můžeme denně.

Je cukr stejně škodlivý pro děti i dospělé? Odborníci znají odpověď

Děti

Meduňka pomáhá i při nemocech dýchacích cest, uleví přetíženému zažívání, uvolňuje křeče v žaludku a zaručeně uspí vystrašené děti i vynervované dospěláky.

Když necháte listy několik hodin louhovat ve studené vodě, ideálně v ledničce, a potom přidáte plátky citronu nebo pomeranče, vznikne zdravá a chutná limonáda.

Skořice: Kůra, která zahřeje

Foto: Profimedia.cz

Skořice je dalším přírodním antibiotikem, které dětem bude krásně vonět a můžeme jej přidávat do sladkých i masitých jídel, ale také do nápojů. Jde vlastně o kůru ze stromu skořicovníku.

Ať už si ji koupíte jemně namletou, nebo si celé kusy kůry nastrouháte sami, přidaná do jídla zrychluje metabolismus, a dokonce prý zvyšuje mozkovou aktivitu.

Nasypte skořici do kakaa nebo ovocného čaje. Zahřeje, ničí bakterie a spolu s medem pomáhá léčit chřipku a nachlazení. Podporuje totiž vykašlávání a obranyschopnost organismu.

Dětem můžete skořicí posypat ovesnou i krupicovou kaši, dochutit umixované sezonní ovoce nebo ji přidat do masových kuliček.

Reklama

Výběr článků

Načítám