Hlavní obsah

Barbie - nebezpečný ideál krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hraní s panenkami Barbie může u mladých děvčat vyvolat nespokojenost s vlastním tělem a následně i poruchy příjmu potravy. Na základě studie vypracované vědci z univerzity v britském Sussexu o tom informovala agentura DPA.

Článek

Holčičky, kterým je mezi pěti až osmi lety, se chtějí podobat blonďatým, okatým kráskám s vosími pasy a dobře vyvinutou hrudí. Studie uvádí, že vychrtlé postavy panen způsobují, že děvčátka už v útlém věku nejsou spokojená se svými těly. V rámci průzkumu byly skupině 200 děvčat ukazovány obrázky různých panenek. U těch, které se dívaly právě na Barbie, psychologové zaznamenaly nespokojenost s vlastním tělem. Posedlost krásou došla tak daleko, že čtyři z deseti čtrnáctiletých dívek v Británii uvažují o plastické operaci. V České republice není se svým tělem spokojeno na 80 procent žen.

Skutečnost, že Barbie není vyrobena podle skutečných lidských rozměrů, nepopírá ani mluvčí firmy Mattel, která tyto hračky vyrábí. Žena, která by chtěla věrně kopírovat Barbie, by musela mít míry 99-47-86. Letošní miss ČR, osmnáctiletá Taťána Kuchařová, má přitom při své výšce 177 centimetrů a hmotnosti 54 kilogramů míry 90-63-90.

Přestože vzhled Barbie lze z tohoto pohledu posuzovat negativně, nelze dávat vinu pouze panence. Často jsou na vině samotné matky. Bohužel čím dál víc žen, touží po tom, aby jejich děvčátka splnily jejich dávné ambice a staly se modelkami. Malé holčičky pak neustále upozorňují na to, že to a to nesmí, jinak budou tlusté atd. Bohužel je i velmi omezují v jídle, což pro děti ve vývinu může být velmi nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Barbie si vysloužila celé muzeum

Ve městě Tchaj-šan na Tchajwanu bylo slavnostně otevřeno muzeum panence, která vstoupila do snů stovek miliónů děvčátek po celém světě. A nejen to. V životě...

Panenka Barbie je v nebezpečí

Panenka Barbie čelí nové hrozbě. Dětská ikona se již setkala s odporem feministek, které kritizovaly především její vyhublou postavu, jenž děti údajně nabádala...

Výběr článků

Načítám