Hlavní obsah

Bolesti hlavy předstírá 90 procent žen, vyplývá z výzkumu

Právo, Václav Pergl

Bolesti hlavy trápí polovinu žen několikrát za měsíc a více než 17 procent několikrát za týden. Devět z deseti žen ale přiznává, že bolest hlavy někdy před svým okolím předstíralo, aby měly klid a vyhnuly se případným sexuálním aktivitám svých partnerů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z akademického výzkumu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Podle studie se 89,4 procenta žen přiznalo, že před svým okolím někdy bolest hlavy předstíralo, a jen 10,6 procenta žen řeklo, že bolest hlavy nepředstíralo nikdy.

„S bolestí hlavy má ale zkušenost dokonce 100 procent dotázaných,“ uvádí Alena Holoušová, která se na výzkumu podílela. Nejznámější z těchto bolestí je migréna, nejčastěji se však ženy setkávaly s tzv. tenzní bolestí hlavy. To je akutní bolest, která trvá několik hodin až dnů a většinou se dá dobře zjistit, co bolest hlavy způsobuje. Může to být rozčilení, přepracování, stres, ale i vliv počasí. Vůči této bolesti pak zabírají volně prodejná analgetika.

První pomoc většinou nevyužívají

„I přes dostupnou první pomoc při bolestech hlavy ji mnoho žen nevyužívá a bolest bere jako součást života, se kterou se nedá nic dělat,“ konstatovala primářka Jolana Marková z neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Polovina žen uvedla, že bolest hlavy je snesitelná, ale pro 16,5 procenta byla velmi silná až nesnesitelná. Téměř 53 procent žen uvedlo, že je hlava bolí celý den, téměř 12 procent několik dní. Ženy ale bolest většinou neřeší s lékařem. 77 procent kvůli tomu nikdy u lékaře nebylo.

Vede akupresura a masáž

Šedesát osm procent žen uvedlo, že bolest léčí volně prodejnými preparáty, 14 procent žen bralo léky od lékaře.

Jako doplňující způsob léčby bolesti hlavy téměř 49 procent žen používá akupresuru a 44 procent žen masáže. Léčbu zahajují ženy ve 47 procentech až při rozvinuté bolesti, což je podle lékařů chyba, protože léčba se má zahájit co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám