Hlavní obsah

Antikoncepce v nouzi

Právo, Famous, Petr Veselý

Pozdě v noci, případně k ránu, spěchají na pohotovost nebo do nemocnice. Chtějí od lékaře, aby jim předepsal antikoncepční pilulky, které dokážou zabránit otěhotnění, i když už spermie putují k vajíčku nebo ho dokonce oplodnily.

Článek

Většinou to jsou ženy, ale někdy přicházejí i muži. Při pohlavním styku se jim stala nějaká chyba: smekl se prezervativ, žena si špatně spočítala neplodné dny, došlo k částečnému výronu semene do pochvy nebo na pohlavní orgány, případně k nechráněné souloži.

Každý rok se v České republice přihodí podobné nehody minimálně 70 000 párům a 50 000 z nich použije nouzovou antikoncepci. Po silvestrovských oslavách ji využívají častěji než kdy jindy. Lékaři ji však předepisují ženám i v případech velice neveselých a rozjařenému Silvestru hodně vzdálených: těm, které byly znásilněny.

Vzít si ji co nejdřív

Nouzovou antikoncepci lze užít do 72 hodin po pohlavním styku. Čím dřív si ji však žena vezme, tím menší je riziko jejího selhání. To se blíží běžné hormonální antikoncepci (asi v 1,2 % případů).

Nouzovou antikoncepci lze užít do 72 hodin po pohlavním styku. Čím dřív si ji však žena vezme, tím menší je riziko jejího selhání. To se blíží běžné hormonální antikoncepci (asi v 1,2 % případů). Nouzová antikoncepce dostupná na našem trhu se skládá ze dvou pilulek. „Pokud žena užije první tabletu do hodiny po styku, nemusí brát druhý prášek,“ říká doc. MUDr. Pavel Calda, CSc., gynekolog a porodník ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Když se k antikoncepci dostane až později, musí si druhou tabletu vzít po 12 až 16 hodinách. Zabrání buď uvolnění zralého vajíčka, nebo jeho oplodnění, anebo jeho uhnízdění v děloze. Záleží na tom, v jaké fázi svého hormonálního cyklu tablety použije. Pilulky tedy brání početí a neznamenají potrat, jak tvrdí řada odpůrců této metody.“

A co žena, která je použije pozdě a po několika týdnech zjistí, že je těhotná? Nemusí se obávat, že by poškodila plod. Přirozené hormonální mechanismy zablokují účinky této antikoncepce.

Bez receptu nebo na recept

Novela zákona o léčivech, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví, se snaží eliminovat běhání na pohotovost nebo do nemocnice. Měla by totiž zavést novinku: léky volně prodejné, ale s omezením. Pokud změnu odsouhlasí Státní ústav pro kontrolu léčiv, mohla by mezi ně patřit také nouzová antikoncepce.

Novela zákona o léčivech, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví, se snaží eliminovat běhání na pohotovost nebo do nemocnice. Měla by totiž zavést novinku: léky volně prodejné, ale s omezením. Pokud změnu odsouhlasí Státní ústav pro kontrolu léčiv, mohla by mezi ně patřit také nouzová antikoncepce. Když novelu schválí parlament, bude k dostání v lékárnách bez receptu. Lékárníci ji však mohou prodat pouze ženě, která ji chce použít, tedy žádnému prostředníkovi. A této ženě musí být víc než šestnáct roků.

Ve většině zemí Evropské unie je nouzová antikoncepce k dostání naprosto volně. Zavedení stejné praxe u nás nebrání medicínské důvody: jedná se o antikoncepci relativně velice bezpečnou a vzhledem k jejím účinkům je navíc vhodné, aby si ji lidé mohli koupit co nejdřív. Prodeji bez receptu a bez omezení brání spíš důvody zájmové a náboženské.

Pozor na komplikace

Za současné situace je nejlepším řešením mít ji stále s sebou, podobně jako třeba někteří lidé nosí s sebou prezervativ. Stojí něco málo přes 200 korun a lze ji použít po dobu pěti let.

Za současné situace je nejlepším řešením mít ji stále s sebou, podobně jako třeba někteří lidé nosí s sebou prezervativ. Stojí něco málo přes 200 korun a lze ji použít po dobu pěti let. Také je však dobré vědět, kdo ji nemůže užívat. „Jsou to ženy s nemocnými játry,“ říká doktor Calda. „Opatrné by měly být i ty, kterým hrozí vysoké riziko hluboké žilní trombózy a nádory, jejichž vznik nebo růst mohou ovlivnit hormony.“

Za současné situace je nejlepším řešením mít ji stále s sebou, podobně jako třeba někteří lidé nosí s sebou prezervativ. Stojí něco málo přes 200 korun a lze ji použít po dobu pěti let. Také je však dobré vědět, kdo ji nemůže užívat. „Jsou to ženy s nemocnými játry,“ říká doktor Calda. „Opatrné by měly být i ty, kterým hrozí vysoké riziko hluboké žilní trombózy a nádory, jejichž vznik nebo růst mohou ovlivnit hormony.“ Účinek nouzové antikoncepce dokážou snížit některé léky na spaní, na uklidnění a na epilepsii. Ale také určitá antibiotika a protiinfekční přípravky, nebo tablety obsahující extrakt z třezalky. Přesný výčet najdete v příbalových letácích.

Pokud žena začne zvracet brzy poté, co spolkla pilulku nouzové antikoncepce, měla by co nejdřív použít tu druhou, jestli to zvládne. A další postup konzultovat s lékařem. K tomuto problému však dochází v nízkém procentu případů. Žádná žena by však rozhodně neměla použít nouzovou antikoncepci častěji než dvakrát za měsíc.

Další možnosti, jak neotěhotnět

Jednou z dalších metod, jak zabránit těhotenství, když už došlo k oplodnění vajíčka, je rychlé zavedení nitroděložního tělíska. To normálně působí proti spermiím. Podle všeho přitahuje do dělohy bílé krvinky, které je lapají a hubí.

Jednou z dalších metod, jak zabránit těhotenství, když už došlo k oplodnění vajíčka, je rychlé zavedení nitroděložního tělíska. To normálně působí proti spermiím. Podle všeho přitahuje do dělohy bílé krvinky, které je lapají a hubí. Pokud ho lékař zavede ženě až po oplodnění vajíčka, uplatní bílé krvinky stejný mechanismus právě proti vajíčku. Tělísko vyvolá i změny ve struktuře děložní sliznice a změní pohyblivost vejcovodů. Gynekolog ho však musí ženě zavést nejpozději do pěti dnů od problematického pohlavního styku.

Jednou z dalších metod, jak zabránit těhotenství, když už došlo k oplodnění vajíčka, je rychlé zavedení nitroděložního tělíska. To normálně působí proti spermiím. Podle všeho přitahuje do dělohy bílé krvinky, které je lapají a hubí. Pokud ho lékař zavede ženě až po oplodnění vajíčka, uplatní bílé krvinky stejný mechanismus právě proti vajíčku. Tělísko vyvolá i změny ve struktuře děložní sliznice a změní pohyblivost vejcovodů. Gynekolog ho však musí ženě zavést nejpozději do pěti dnů od problematického pohlavního styku. Nejde o metodu zrovna levnou. Žena musí počítat s investicí okolo 1000 korun. Na druhou stranu jde o způsob velmi spolehlivý.

Další informace o možnostech nouzové antikoncepce najdete na internetové adrese www.antikoncepce. cz. Je nutné prokliknout rubrikami O antikoncepci, Antikoncepční metody a Postkoitální antikoncepce.

Nežádoucí účinky

Tak jako naprostá většina léků a hormonálních prostředků může mít i tato antikoncepce u určité části žen vedlejší účinky. Jsou ale spíš nepříjemné než nebezpečné. Jde především o: * nevolnost a pocit na zvracení, * v některých případech i bolest v podbřišku, špinění a nepravidelné krvácení nebo nepravidelnou menstruaci, * napětí v prsou, bolesti hlavy, závratě a únavu, které však obvykle netrvají déle než den. Dojde-li u ženy k výraznějšímu krvácení, nebo se jí menstruace zpozdí o více než pět dní, měla by pro jistotu zajít za gynekologem.

Bizarní historie

V Číně se tradovalo, že účinnou antikoncepcí je to, když žena spolkne několik pulců osmažených ve rtuti. Staří Egypťané používali proti otěhotnění pastu z krokodýlího trusu. A ve starověkém Řecku si ženy zaváděly do pochvy smotek ovčí vlny, namočený do vína. Případně do drcených fíků smíchaných s uhličitanem sodným. Prezervativ objevil italský anatom Gabriel Fallopius. Zkusil navléknout na penis pouzdro zhotovené z lněného plátna. Napustil ho olejem a zvláštním roztokem proti infekci. V osmnáctém století se kondomy začaly vyrábět ze zvířecích střev. První hormonální pilulka se objevila v druhé polovině padesátých let 20. století. První nouzová antikoncepce pak až v letech sedmdesátých.

Reklama

Související témata:

Související články

Téměř polovina žen zapomíná na antikoncepci

Až polovina žen si občas zapomene vzít antikoncepční pilulku. Mohou nechtěně otěhotnět, nebo mít kvůli výpadku hormonů zdravotní obtíže, jako je špinění mimo...

Výběr článků

Načítám