Hlavní obsah

Železný v Africe marodil, vrací se ale spokojený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nachlazení, které si přivezl nejspíš z domova, trápilo českého oštěpaře Jana Železného na více než měsíčním soustředění v Jihoafrické republice. Světový rekordman byl v Potchefstroomu letos již podruhé, mezi dvěma pobyty ve stabilním a mezi atlety velmi oblíbeném prostředí strávil tři týdny doma s rodinou.

Foto: Lenka Zvonková

V knihovně můžete navštívit cestovatelskou přednášku

Článek

Právě tréninkové manko z této doby chtěl v Africe dohonit, ale nemoc mu to neumožnila. Přesto se trojnásobný olympijský vítěz ve středu v podvečer vrátil domů spokojen.

"Nebylo to špatné hlavně kvůli počasí, protože bylo skutečně dobré, zapršelo snad jen jednou," líčil v rozhovoru šestatřicetiletý oštěpař. Trojnásobný mistr světa po příjezdu do Afriky pět dní trénoval, ale poté jej nachlazení přemohlo.

"Dva dny jsem ležel, asi jsem tu nemoc přechodil. Pak jsem sedm dní trénoval a zase dva dny ležel," popsal patálie rodák z Kosmonos u Mladé Boleslavi. "Takže co se týče tréninku mám malinko skluz. Po této stránce to nebylo ideální," připustil.

Hlavním cílem olympiáda

Letošní sezónu Železný nepovažuje za nejdůležitější, hlavním cílem jsou pro něj olympijské hry v Aténách v příštím roce, kde by rád útočil na čtvrté zlato za sebou. I proto se nebojí vyslovit myšlenku, že by vypustil srpnové mistrovství světa v Paříži.

"Po minulém návratu z Afriky jsem na tom byl dobře a uvažoval jsem, že v takovém stavu bych do Paříže jel. Ale teď bych nezávodil, i kdyby mi za to platili," vrtěl hlavou. "Myslím, že by to byl snad horší výkon než na Evropě," připomněl loňský nevydařený šampionát v Mnichově. "Mohl bych závodit možná tak s holkama," vtipkoval.

Zdravotně je na tom dobře, nebolí ho loni operovaná záda, nedávné potíže s achillovkou jsou rovněž minulostí. "Bolístky mám hlavně po házení, ale je to mnohem lepší než v loňském roce. To je pro mě dobrá zpráva," řekl. Přesto by se rád co nejdříve svěřil do rukou známého fyzioterapeuta Pavla Koláře, jenž je však s hokejisty na světovém šampionátu ve Finsku. "Ale jakmile se vrátí, tak ho navštívím," podotkl Železný.

Na ryby čas nebyl

V Africe se snažil v rámci aktuálního zdravotního stavu svůj trénink zkvalitnit. "Úplně naplno jsem neházel, na tréninku to ani nedokážu. Technika byla ale o dost lepší než při prvním pobytu v lednu a únoru. Tentokrát si byly jednotlivé hody dost podobné," neměl špatný pocit oštěpař. "Ale na světový rekord to zatím skutečně není," přiznal s úsměvem.

Před návratem domů nechal jako dary fanouškům v Africe trička, v nichž trénoval, majiteli tamního hotelu, s nímž je velký kamarád, věnoval kvalitní muškařský prut. "Byl nadšený. Prý ten starý zlomil, když tahal rybu z vody," vykládal vášnivý rybář Železný.

Sám si tentokrát svého koníčka příliš neužil. "Kvůli tomu blbýmu nachlazení. Místo toho, abych u vody splnil to, co jsem si naplánoval, tak jsem jen ležel. Na rybách jsem byl všehovšudy dvakrát," zalitoval, že se musel obejít bez kapitálního úlovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám