Hlavní obsah

Washington chce pustit Jágra k vodě, ale nemá zájemce

Novinky, Martin Kavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvě rozpačité sezóny v dresu Washingtonu má za sebou Jaromír Jágr a v zámoří se spekuluje o jeho budoucnosti. Klub by se hvězdného hokejisty rád zbavil, v NHL však panuje názor, že se to Capitals nepodaří. Řada týmů se totiž snaží snížit cifry na výplatních páskách a Jágrův jedenáctimiliónový plat pro příští sezónu je příliš velkým soustem.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Kladenský odchovanec má navíc platnou pětiletou smlouvu, znějící celkem na 55 miliónů dolarů. To z něj dělá i za normální situace těžko prodejné zboží. Nyní je však trh přesycen, protože podobně jako Washington smýšlí řada jiných celků a také se snaží pustit k vodě své exkluzivně placené hvězdy. Napsal to deník Washington Post s odvoláním na zdroje z NHL.

Mlha nad Washingtonem

Vše podstatné okolo přestupů by se mělo vyřešit tradičně - na setkání zástupců týmů při draftu v Nashvillu. Výběr nových tváří pro slavnou soutěž proběhne 21. a 22. června. George McPhee, generální manažer Washingtonu, již s předstihem vyhlásil do světa: "Čekáme na nabídky. Nikdo není ze hry."

Podle amerického listu tak dal zřetelně najevo, že by rád pustil 'zboží' jménem Jágr do oběhu. Oficiálně McPhee odmítá hovořit o konkrétních jménech. "Vedl jsem hodně jednání s mnoha týmy. A o mnoha hráčích," mlžil. "Řada lidí se mne ptá na naše hráče. Na dobré hráče," připustil jen.

Mlha nad Washingtonem tak jen přiživuje spekulace. Ty se opírají o touhu majitele Capitals Teda Leonsise osekat padesátimiliónové výdaje na platy hráčů. Zbavit se Jágra a investovat do chatrné obrany, šeptá se prý o washingtonských plánech v hokejovém zákulisí.

Najít zájemce? Těžký úkol

Leonsis od okamžiku, kdy převzal tým, zdvojnásobil platy a přivedl do americké metropole jednu z největších hvězd soutěže. Přesto klub pravidelně tápe v play-off, vždyť od roku 1998 nevyhrál ani jednu sérii. Navíc ani Jágrovo jméno netáhne, v letošním play-off s Tampou nebylo domovské MCI Center vyprodáno.

Jágr přicházel do Washingtonu s platnou dvouletou smlouvou, tzn. že by byl po této sezóně nechráněným volným hráčem. Capitals by se s ním rozloučili a měli by klid a plnější pokladnu. Jenže před dvěma lety, ve snaze pojistit si výjimečného hráče, Leonsis rychle nabídl Jágrovi lukrativní sedmiletý kontrakt. A tak mu český křídelník může zůstat ještě pět let na krku. Kdo však mohl podobný vývoj tušit?

"Myslím, že ve Washingtonu budou mít perné léto. Bude těžké najít zájemce o Jágra. Dokonce i velké týmy s velkými rozpočty sázejí spíše na úsporná opatření," řekl Washington Postu jeden z generálních manažerů NHL. "Nemají šanci (vyměnit Jágra). Pokud se o něj nepřihlásí newyorští Rangers," naznačil možnou cestu jiný z manažerů. Zájem bohatých Jezdců však prý není příliš žhavý.

Jágr chce zůstat

A co na všechen ten rumraj říká samotný hráč? "Může se stát, že mě klub vymění, ale raději bych ve Washingtonu zůstal. Když jsem přivykl spoluhráčům a konečně se vše usadilo, nebylo by lehké odejít a začít někde znovu," uvědomuje si a ví, že klubu dluží.

Jeho bodový průměr se výrazně snížil. Zatímco v posledních šesti sezónách v Pittsburghu nasbíral průměrně 115 bodů, ve dvou ročnících ve Washingtonu na jeho konto přibylo jen 78 bodů za sezónu a letos elitní střelec skončil až dvacátý v kanadském bodování soutěže. "Stále věřím, že můžu být nejlepší na světě. Někde uvnitř jsem o tom přesvědčen," tvrdí však 31letý útočník.

Zda to dokáže v barvách Capitals či jiného celku, je ve hvězdách...

Reklama

Související články

Frustrovaný Jágr možná zmizí z Washingtonu

I na konci druhé sezóny v dresu Washingtonu musí Jaromír Jágr spolknout hořkou pilulku. Capitals vypadli v prvním kole bojů o Stanleyův pohár s Tampou Bay,...

Jágr si ve Washingtonu zvykl a jinam nechce

Hokejový útočník Washingtonu Capitals Jaromír Jágr přiletěl ráno do vlasti. Ani druhá sezóna v metropoli Spojených států mu nevyšla podle předpokladů. Jeho...

Výběr článků

Načítám