Hlavní obsah

Vláda nesouhlasí s rentou pro olympijské medailisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda nesouhlasila s poslaneckým návrhem zákona, který přiděluje olympijským medailistům zvláštní příspěvek k důchodu ve výši 20 000 korun měsíčně. Návrh předložili sociální demokraté Karel Šplíchal, Pavel Ploc a Petr Bratský z ODS.

Článek

Nynější poslanec ČSSD Ploc je bývalým úspěšným skokanem na lyžích, v 80. letech získal dvě olympijské medaile. Podle předkladatelů má návrh především zmírnit často tíživou finanční situaci dřívějších reprezentantů. Bez ohledu na stanovisko vlády rozhodne o osudu zákona parlament.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) si myslí, že by zvýhodnění jedné skupiny obyvatel mohlo vyvolat negativní reakce u ostatních. "Uváděl jsem konkrétně příklad všech důchodců, kteří po dobu komunismu nemohli vystudovat, protože jim to bylo zakázáno, a nemohli vykonávat svou práci, protože na to neměli příslušné vzdělání a kvalifikaci," řekl novinářům Topolánek. Podle něj jsou v současnosti v kategorii nejnižších důchodů.

Podle Topolánka vláda také diskutovala také o tom, že by olympijský výbor, případně vzniklý nadační fond nebo jiná nestátní iniciativa mohla řešit problém zabezpečení olympioniků daleko efektivněji. Stát, který se podílí na financování českého olympijského hnutí, by se tak podle něj na zabezpečení olympioniků mohl podílet alespoň nepřímo. Podle něj i zabezpečení vojenských veteránů řeší nevládní organizace.

Paroubek návrh podporuje

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) je poslanecký návrh nesystémový a nespravedlivý vůči ostatním skupinám obyvatel. "Národ měl a má svoji elitu i v celé řadě jiných kategorií," uvedl Kalousek. Podle něj se také vláda v programovém prohlášení zavázala k tomu, že nebude zvyšovat zákonem stanovené výdaje. Také místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) považuje poslanecký návrh za jednostranný. "Jeho schválením bychom vytvořili precedens," dodal.

S návrhem souhlasí předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Já myslím, že to je iniciativa, která jde správným směrem," uvedl. Podotkl, že v minulosti držitelé zlatých olympijských medailí končili svůj život v "naprosto nedůstojných podmínkách". Jiná věc podle něj je, zda jde o správnou částku; pro ni se teprve musí najít shoda. Paroubek soudí, že by to mohlo být 10.000 až 15.000 korun. "Nemyslím si, že je to věc, za kterou bych šel do boje, pokud většina poslanců si bude myslet, že to má být tato částka," dodal.

Poslanecká iniciativa počítá s tím, že nárok na rentu by měli držitelé olympijské medaile, kteří pobírají starobní nebo plný či částečný invalidní důchod. Podle navrhovatelů je to asi 110 bývalých sportovců, takže roční zátěž státního rozpočtu by byla zhruba 27 miliónů korun. Návrh zákona nijak nerozlišuje kvalitu medailí ani jejich počet.

Renta i pro milionáře

Návrh také nespecifikuje, že by zvláštní rentu pobírali jen ti sportovci, kteří se nestihli materiálně zabezpečit, protože zářili v dobách, kdy v Československu neexistoval skutečný profesionalismus. Podmínkou je jen medaile z her, české občanství a podaná žádost. V budoucnu by tak rentu mohli dostávat i reprezentanti s milionóvými příjmy. Na sportovce, kteří získali medaile například na mistrovství světa či jiných vrcholných soutěžích, norma nepamatuje. Navrhovatel Pavel Ploc již dříve naznačil, že o rentu ani v budoucnu žádat nebude.

Předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský už před lety označil zlepšení finanční situace bývalých špičkových sportovců za jednu z priorit klubu a připravoval podklady pro návrh. Pondělním rozhodnutím vlády byl proto zklamán. "Důchod olympijských medailistů se pohybuje od 5800 do 10.800 korun, nevyjímaje ani Čáslavskou, Rašku nebo Zátopkovou. Průměr je 7800. A to jsou lidi, kteří proslavili naši zemi. Jestli takový návrh smetli ze stolu, tak je to jeho nepochopení," řekl ČTK Svojanovský, bývalý veslař a majitel dvou olympijských medailí.

Litoval toho, že se informace o návrhu renty objevila v médiích příliš brzy. "Hodně lidí se už asi těšilo na přilepšení, a teď budou rozčarováni," řekl Svojanovský.

Sociální pomoc a rekvalifikační kurzy

Český olympijský výbor se sám snaží bývalým úspěšným olympionikům pomáhat. "Loni jsme medailistům vyplatili k důchodu 45 tisíc korun. Někteří jsou opravdu ve svízelné situaci," řekl místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Zedníček.

Předseda ČOV Milan Jirásek dodal, že vedle přímé pomoci má výbor i sociální program, který má olympionikům pomáhat v době po skončení kariéry. "Připravujeme pro ně například rekvalifikační kurzy. Těch špiček se to však pochopitelně netýká," poukázal Jirásek na to, že dnešní sportovci mají jiné možnosti než jejich předchůdci.

To potvrdil i olympijský vítěz z Atén Roman Šebrle. "Úspěšní olympionici by měli být nějakým způsobem oceněni. Neříkám to ale proto, že bych to potřeboval. Je to otázka toho, jak si stát dokáže cenit sportovců," uvedl český desetibojař po příletu ze soustředění v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám