Hlavní obsah

Velkou národní steeplechase vyhrál irský outsider

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIVERPOOL

Slavný překážkový dostih, Velkou národní steeplechase, vyhrál na závodišti Aintree v Liveropoolu překvapivě Monty's Pass s žokejem Barry Geraghtym. Dostih skončil irským triumfem, když se podceňovaný desetiletý kůň s kurzem 16:1 lehce vzdálil od britských. Monty's Pass získal svému majiteli prémii 348 tisíc liber (asi 16 milionů korun).

Foto: Jana Digrinová

Mníšecká alotria a bitva švédských vojsk 5. července na zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Nejbohatší překážkový dostih historie s celkovou dotací 600.000 liber odstartoval za ideálního slunečného počasí s maximálním možným počtem čtyřiceti účastníků ze tří zemí - Francie, Irska a Velké Británie. Jako největší favorité se naplněným tribunám závodiště v Aintree jevili jiní irští koně - Youllneverwalkalone spolu s dvěma svěřenci Paula Nichollse Ad Hoc a Shotgun Willy, jehož si k ježdění vybral první jezdec trenéra Nichollse Ruby Walsh.

Tomu se v Aintree podařilo vyhrát tři předchozí dostihy odpoledního programu, ve Velké ale tolik štěstí neměl a skončil před slavným Bechers'Brookem, který letos nebyl velkým nebezpečím. Ani jeden z favoritů nebyl v průběhu dostihu vidět poblíž čela, kterého se naopak od počátku drželi outsideři Gunner Welburn, Supreme Glory i pozdější vítěz.

Netušil, že to bude tak jednoduché

Do dlouhé cílové roviny zavedl soupeře Gunner Welburn, dvě překážky před cílem jej ale bez nejmenších problémů minul Monty's Pass a od toho okamžiku už nebylo o vítězi pochyb. Irové vyhráli na liverpoolské půdě potřetí v průběhu posledních pěti let.

Předloňský účastník Velké pardubické, francouzský Djeddah, dokončil Velkou národní na jedenáctém místě ze čtrnácti dokončivších koní, loňský vítěz Bindaree se musel spokojit se šestou pozicí daleko za vítězem.

"Odběhli jsme výborný dostih. I když je to Velká národní, vlastně jsme neměli žádný problém. Těžko se tomu věří, ale už to asi bude pravda," radoval se trenér Mangan, který z Irska poslal do Liverpoolu svého prvního koně v dvacetileté trenérské kariéře. "Věděl jsem, že výborně skáče, co jsem ale netušil, bylo to, jak je schopen se vypořádat s tak kvalitním startovním polem soupeřů," neskrýval překvapení z úspěchu. Snadné vítězství zaskočilo i žokeje Geraghtyho. "O Velké národní jsem toho spoustu slyšel, ale nikdy mě nenapadlo, že to bude tak jednoduché," svěřil šestadvacetiletý jezdec po největším úspěchu kariéry.

Martell Cognac Grand National (7180 m)
1. Monty's Pass (ž. Geraghty, tr. J. Mangan, majitel Dee Racing Syndicate, Irsko)
2. Supreme Glory
3. Amberleigh House
4. Gunner Welburn
5. Montifort
6. Bindaree
Výrok: Jistě 12-2-3 1/2. Čas 9:21,6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám