Hlavní obsah

Tour: Hamilton při sjezdu z Pyrenejí ujel všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAYONNE

Šestnáctou etapu cyklistického závodu Tour de France vyhrál po sólovém úniku Američan Tyler Hamilton. V čele průběžného pořadí se dál drží jeho krajan Lance Armstrong před Němcem Janem Ullrichem. Oba hlavní adepti celkového vítězství dojeli do cíle v hlavním pelotonu.

Foto: Jan Kaše

Vítězná posádka s Citroenem C4 na 8.RZ

Článek

Šestnáctá etapa vedla z Pau do Bayonne, města, odkud pochází bajonet, ale i vyhlášená šunka Jambon de Bayonne, a zahrnovala poslední výrazná stoupání na letošní Tour. Cyklisté sjížděli francouzskou stranu Pyrenejí směrem k Atlantickému oceánu. Pro Armstronga to byla poslední šance, jak zvýšit svůj náskok v průběžném pořadí.

K útoku došlo hned na prvním stoupání a v čele se usadila skupina několika jezdců, v níž byl například Španěl Gonzales de Galdeano. Peloton jim ale nedal šanci zvýšit výrazně náskok, a tak se k nim průběžně připojovali další cyklisté. Jiní naopak ze skupinky odpadali.

Hamilton pekelnou jízdu vydržel

Armstrong se nikam nehrnul a vyčkával. Kolem sebe měl téměř všechny své stájové kolegy z US Postal, chyběl jen Pavel Padrnos. V těsném závěsu za nimi se držel Ullrich. Peloton ztrácel po devadesáti kilometrech na čelo závodu zhruba tři minuty.

Vpředu se čile snažil zvýšit tempo Hamilton a na třetím a předposledním stoupání v etapě se mu povedlo zvýšit náskok před pelotonem na více než čtyři minuty. Současně se zbavil svých kolegů v úniku, kteří mu nestačili a odpadli.

Osm kilometrů před cílem dělila Američana od čela pelotonu, které ovládli jezdci německé stáje Telekom, vzdálenost tří kilometrů. Hamilton měl problémy, ale udržel pekelné tempo a do cíle dorazil s náskokem téměř dvou minut před Němcem Erikem Zabelem.

"Vyhrát etapu na Tour je fantastický pocit. Přesahuje mé nejdivočejší sny," nechal se slyšet dvaatřicetiletý Hamilton.

Armstrong nakonec dojel do cíle čtyřiadvacátý a udržel si celkově před druhým Ullrichem, který do Bayonne dorazil sedmnáctý, náskok minuty a sedmi sekund.

TOUR DE FRANCE - 16. etapa
Pau - Bayonne, 197,5 km
1. Hamilton (USA)4:59:41
2. Zabel (Něm.)- 1:55 min
3. Krivcov (Ukr.)
4. Paolini (It.)
5. Glomser (Rak.)
6. De Groot (Niz.)
7. Zberg (Švýc.)
8. Casar (Fr.)
9. Guidi (It.)
10. O'Grady (Austr.)
...
107. Andrle (ČR)- 18:53
108. Padrnos (ČR)
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA)70:37:59
2. Ullrich (Něm.)- 1:07
3. Vinokurov (Kaz.)- 2:45
4. Zubeldia (Šp.)- 5:16
5. Mayo (Šp.)- 5:25
6. Hamilton (USA)- 6:35
7. Basso (It.)- 8:08
8. Moreau (Fr.)- 11:12
9. Mancebo (Šp.)- 16:05
10. Sastre (Šp.)- 16:12
...
82. Andrle (ČR)- 2:31:50
102. Padrnos (ČR)- 3:02:33

Reklama

Související témata:

Související články

Tour: Armstrong upadl, nakonec ale vyhrál

Američan Lance Armstrong v 15. etapě Tour de France upadl, ale dočkal se gentlemanského gesta od svého největšího rivala, Němce Jana Ullricha. Vítěz závodu...

Výběr článků

Načítám