Hlavní obsah

Sport v roce 2022: Vrcholem bude zimní olympiáda a MS ve fotbale

Novinky, Vojtěch Šelong

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní akce se v roce 2021 konečně znovu rozběhly a zpomalovat se rozhodně nebude ani v nadcházejícím roce. Kromě zimních olympijských her a fotbalového MS náš čeká třeba také mistrovství Evropy v basketbale v Praze nebo další světový šampionát ve florbale.

Foto: FIFA

Rok 2022 vyvrcholí fotbalovým mistrovstvím světa v Kataru.

Článek

Leden 2022 - ME v házené a Australian Open

V lednu do akce vyrážejí házenkáři, které od 13. do 30. ledna čeká evropský šampionát v Maďarsku, pokračovat bude samozřejmě také biatlonová sezona, a to podniky v Oberhofu (6.-9. ledna) a Ruhpoldingu (12. - 16. ledna).

V lednu je na programu také prestižní Turné čtyř můstků (6. ledna) nebo vrchol afrického fotbalu ve formě Afrického poháru národů (od 9. ledna). Konec prvního měsíce v roce pak doprovodí Australian Open – první grandslam sezony bude probíhat od 17. do 30. ledna.

Koncerty 2022: Metallica, Guns N‘ Roses, Clapton i Imagine Dragons

Kultura

Únor 2022 - Zimní olympijské hry v Pekingu

Olympijské hry jsou vždy vrcholnou akcí v roce, zimní hry v Pekingu budou probíhat od 4. února do 20. února. Jistě zpozorní také fanoušci ragby – slavný Turnaj šesti národů je naplánován od 5. do 19. února.

Víkend 4.–5. února pak bude patřit Zápasu hvězd v NHL, o týden později pak změří síly dva nejlepší celky NFL v tradičním Superbowlu.

Foto: USA Today

Hokejový turnaj na olympijských hrách 2022 bude bez hráčů NHL.

Březen 2022 - halové mistrovství světa v atletice a start Formule 1

Třetí měsíc v roce 2022 bude měsícem motorsportu. Na programu je totiž úvodní závod nové sezony jak Moto GP (6. března v Kataru), tak Formule 1 (20. března v Bahrajnu). Uskuteční se také halové mistrovství světa v atletice, které by měl od 18. do 20. března hostit Bělehrad.

Vyvrcholení sezony pak čeká elitní biatlonisty – v březnu jsou naplánovány tři podniky Světového poháru. Ten poslední bude hostit norské Oslo 17. až 20. března.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světový pohár v biatlonu bude vrcholit v březnu.

Duben 2022 - MS v hokeji do 18 let a golfové Masters

Než začne sportovně nabitý květen a červen, v dubnu bude k vidění tradiční golfové Masters v americké Augustě (7. až 10. dubna), mistrovství světa pak čeká hokejový národní tým do 18 let, a to od 21. dubna do 1. května. Do akce ale půjde také seniorské mužstvo, které od 28. dubna absolvuje České hokejové hry.

Květen 2022 - MS v hokeji a finále Ligy mistrů

Květen každoročně patří ke sportovně nejnabitějším měsícům a rok 2022 není výjimkou. Již 5. května začínají Švédské hokejové hry, na které následně navazuje hokejové mistrovství světa, které od 13. května hostí Finsko. Konečně se dočkají také elitní cyklisté – od 7. do 29. května se pojede slavné Giro d’Italia.

Od 16. 5. se bude bojovat na antukových kurtech Rolanda Garrose v Paříži, na programu jsou také finálové zápasy evropských fotbalových soutěží. Finále Ligy mistrů bude 28. 5. hostit Petrohrad, o týden dříve se bude hrát finále Evropské ligy v Seville. Měsíc plný sportu pak 31. května zakončí ostravská Zlatá tretra.

Foto: Adidas

Finále Ligy mistrů 2022 bude hostit ruský Petrohrad.

Červen 2022 - fotbalová Liga národů a Wimbledon

Fotbalisty po skončení klubových povinností nečeká žádná dlouhá pauza, hned v červnu je totiž na programu Liga národů, kde českou reprezentaci čekají zápasy se Švýcarskem, Španělskem a Portugalskem. Slavný závod 24 hodin Le Mans se jede 11. a 12. června, 16. června pak začíná prestižní golfové US Open.

Po skončení French Open (5.6.) rozhodně nezvolní ani elitní tenisté, od 27. června totiž navážou nejslavnějším turnajem na světě, travnatým Wimbledonem.

Červenec 2022 - Tour de France a ME ve fotbale žen

Červenec bude ve znamení nejslavnějšího cyklistického závodu na světě, Tour de France bude probíhat od 1. do 24. 7. Skoro celý měsíc se v Anglii bude hrát mistrovství Evropy ve fotbale žen (6.–31. 7.), bohužel bez české účasti. Od 15. do 24. července je na programu také atletické mistrovství světa v americkém Eugene.

Foto: Reuters

Slovinec Pogačar bude útočit na třetí triumf na TDF v řadě.

Srpen 2022 - Vuelta a US Open

Na cyklistickou Tour de France v srpnu naváže další z etapových závodů “velké trojky,” španělská Vuelta je na programu od 12. srpna do 4. září. Na konci měsíce se pak rozehrají další dvě velké akce – světový šampionát ve volejbale se bude hrát od 26. srpna, o dva dny později začne také tenisové US Open.

Září 2022 - ME v basketbalu v Praze

Sportovní kalendář měsíce září nabídne hned dvě velké basketbalové akce. Velkým tahákem bude mistrovství Evropy mužů, které Česká republika spolupořádá. V Praze tak budou od 1. do 18. září k vidění zápasy české reprezentace proti týmům jako Srbsko, Polsko nebo Izrael.

Na programu je od 22. září také mistrovství světa v basketbalu žen, od 23. do 25. září bude probíhat tenisový Laver Cup a 22. září začíná mistrovství světa ve volejbale žen. Měsíc zakončí zápasy české fotbalové reprezentace v Lize národů proti Portugalsku (24. 9.) a Švýcarsku (27. 9.).

Foto: Reuters

Česká basketbalová reprezentace bude hrát ME v Praze.

Říjen 2022 - mistrovství světa v ragby žen

Přelom září a října doprovodí golfový Ryder Cup (30. 9.–2. 10.), v samotném měsíci říjnu se pak jedou hned čtyři velké ceny Formule 1 a Moto GP, dozvíme se také nového vítěze baseballové MLB – Světová série je naplánovaná od 23. do 31. října.

8. října začíná mistrovství světa v ragby žen, které bude trvat až do 12. listopadu. Světový šampionát bude hostit velmoc světového ragby Nový Zéland. Vrchol sezony čeká v říjnu také tenistky – 30. října začne Turnaj mistryň.

Listopad 2022 - Turnaj mistryň a Turnaj mistrů

V předposledním měsíci v roce vyvrcholí sezona nejen tenistům, které kromě Turnaje mistryň (30. 10.–6. 11.) čeká také Turnaj mistrů (termín bude oznámen) a Davis Cup (termín bude oznámen), ale také jezdcům ve Formuli 1. 20. listopadu je totiž na programu poslední závod sezony, Velká cena Abú Zabí.

Foto: Refugio Ruiz, ČTK/AP

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková budou na Turnaji mistryň obhajovat titul ze čtyřhry.

Obhajoba světového bronzu čeká české florbalisty od 5. do 13. listopadu na mistrovství světa ve Švýcarsku, 21. listopadu pak začne vyvrcholení sportovního roku 2022, tedy mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

Prosinec 2022 - MS ve fotbale v Kataru

Kontroverzní fotbalový šampionát, který je terčem kritiky kvůli neudržitelnosti projektu a porušování lidských práv při výstavbě nových stadionů, bude trvat až do 18. prosince. Sportovní rok 2022 následně skončí na mistrovství světa v hokeji do 20 let, které se bude hrát od 26. prosince v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám