Hlavní obsah

Šéf WADA kritizuje americkou vládu

MONTREAL

Šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound kritizoval americkou vládu za laxní přístup k boji proti dopingu ve sportu. Pokud se její přístup nezmění, může podle něj MOV sáhnout k opatřením, která by Američany na olympiádě v Aténách připravila o možnost vidět svou vlajku při slavnostním zahájení i zakončení a všech medailových ceremoniálech.

Článek

"Až dosud jsme se přesvědčovali o tom, že v boji proti dopingu panuje v americké vládě naprosté vakuum. Neprojevili o něj sebemenší zájem," řekl Pound během jednání WADA v kanadském Montrealu.

Spojené státy jsou vedle Brazílie, Itálie a Ukrajiny jedním z největších dlužníků příspěvků antidopingové agentuře, která je společně financována svazy olympijských sportů a jednotlivými národními vládami. Pound, jenž je zároveň členem MOV, v této souvislosti zdůraznil, že šéf světového olympismu Jacques Rogge dlužníkům organizace WADA pohrozil zamítnutím kandidatury na pořádání olympijských her.

Žádné příspěvky, žádná olympiáda

Při volbě v roce 2005 by se to mohlo týkat amerického New Yorku, který chce největší sportovní akci planety hostit v roce 2012. Ze souboje o tytéž hry by přitom mohlo být vyřazeno i Rio de Janeiro, protože Brazílie dosud žádné příspěvky nezaplatila.

Pound, který v Kanadě působí i jako právník, navíc připomněl, že postoj vlády a prezidenta George Bushe se nezměnil ani po aférách kolem anabolického steroidu THG a stimulantu modafinilu. "Myslel jsem si, že lakmusový papírek indikující zájem Bílého domu o doping změní barvu, ale nestalo se to," dodal šéf světového boje proti dopingu.

Americká strana nezájem popírá

Jennifer de Vallanceová, která je tiskovou mluvčí národní organizace pro kontrolu drog, jeho výhrady odmítla. "S organizací WADA pravidelně úzce spolupracujeme, takže jeho pocity nechápu. Zůstáváme neochvějně zapojeni do boji proti užívání nedovolených podpůrných prostředků," prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám