Hlavní obsah

Šéf ČOV vzejde jen ze dvou kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za překvapivý a nepříliš vhodný krok považují zástupci velkých českých sportovních svazů myšlenku Jana Železného, aby oba uchazeči o post předsedy Českého olympijského výboru (ČOV) před úterní volbou odstoupili a našli třetího kandidáta, přijatelného pro obě strany. Soupeřem trojnásobného olympijského vítěze Železného je dosavadní předseda ČOV Milan Jirásek.

Foto: Jiří Smutný

Foyer v Divadle Bolka Polívky

Článek

Železný chtěl podle svých slov návrhem dokázat, že není závislý na agentuře Česká sportovní, což bylo v posledních týdnech tématem řady diskusí.  Na zasedání výkonného výboru ČOV oštěpař navrhl předsedu atletického svazu Karla Pilného.

Dosavadní předseda Milan Jirásek však v šéfovi atletiky vhodného nástupce nevidí a místo mu uvolnit nehodlá. "Jednak mě navrhl svaz lyžařů a bez projednání s ním nemohu kandidaturu odvolat. A za druhé Karel Pilný není tím, kvůli němuž bych to udělal," řekl Jirásek. Vyslovil i překvapení nad tím, jak rychle se nový kandidát objevil, i podezření, že to bylo předem připravené.

Koho byste vybrali za šéfa ČOV?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Železný však zdůraznil, že v neděli to od něj byl spontánní nápad a ne žádná promyšlená akce. Ani s Pilným tuto možnost prý nekonzultoval. To potvrdil i sám předseda atletického svazu. "Dozvěděl jsem se o tom z novin. Nikdo mě s tímto návrhem neoslovil," řekl Pilný. Dodal, že by byl ochoten kandidaturu přijmout, kdyby se oba uchazeči této možnosti zřekli. "Ale teď už nemá smysl o tom diskutovat," uzavřel dohady o třetím kandidátovi.  

Na dalšího kandidáta je pozdě

Železného myšlenku zavrhl například předseda Českého svazu tělesné výchovy a šéf plavců Vladimír Srb. "V tuhle chvíli je pozdě. Oba mají nějaký program. Neumím si vůbec představit, že by někdo další zítra vystoupil, řekl, že chce to a to, a byl zvolen," řekl ČTK Srb. "Já jsem Honzovi řekl, že nebudu mít problém, pokud volbu vyhraje," dodal Srb, jenž veřejně podporuje Jiráska.

"Ta myšlenka o odstoupení, to bylo jen plácnutí do větru," uvedl předseda střeleckého svazu Jaroslav Pekař. "Byla to asi chvilková myšlenka, nemá to hlavu ani patu," pokračoval. Koho ale zvolí, neřekl. "Toho, kdo bude největším přínosem. Myslím si, že jsem rozhodnutý," prohlásil Pekař.

Překvapen byl i předseda Českého kanoistického svazu Jaroslav Pollert. "Když to řekl, měl mít všechno připraveno. Dotyčný další kandidát si přeci za pár dní nevycucá z prstu program," divil se Pollert. "Neřeknu, koho budu volit. Já znám oba, dokážu si představit, čeho jsou a nejsou schopní," řekl.

Kaderka: Uvidí se, zda se hraje fér

První muž tenisového svazu Ivo Kaderka si rovněž nechal jméno svého favorita na místo předsedy ČOV pro sebe s tím, že obou si velice váží. Nedělní návrh Železného označil za určitý signál. "Teď se uvidí, jestli oba přistupují se vší upřímností, a pozná se, jestli je hráno férově, nebo falešně," uvedl Kaderka.

Předseda baseballové asociace Petr Ditrich považuje oba kandidáty za dobré. "Neumím si představit, že bychom měli vybírat někoho třetího, v tom bych neviděl žádné plus," řekl Ditrich. V podobném duchu mluvil i zástupce moderního pětiboje Jiří Adam. "Je nesmysl odstupovat. Proč by to dělali? Železný je osobnost ve sportu, a proto ho budu volit, a než-li úředníka, tak raději Jiráska, protože nebyl špatný," konstatoval Adam.

Na kandidatuře se podle šéfa bobistů Milana Sejkory pracuje rok, není tedy vhodné dva dny před volbou rezignovat. "Možná by to nebylo od věci, ale je to pozdě," prohlásil. Sám je již rozhodnut, ale vzhledem k tajné volbě nechtěl svůj názor prezentovat na veřejnosti.

Anketa

Koho byste vybrali za šéfa ČOV?
Jana Železného
61,4 %
Milana Jiráska
33,3 %
někoho jiného
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám