Hlavní obsah

Šebrle chce titul, ale nikoho nepodceňuje

– PRAHA
Novinky, Miloš Jerie

V hledišti pařížského stadiónu Stade de France budou v úterý a ve středu Romanovi Šebrlemu fandit manželka Eva, táta, kamarádi a kamarádky. Budou mu držet palce a těšit se, že na konci desetibojařského maratónu uvidí jeho triumfální kolečko v roli nového mistra světa.

Foto: Patrik Borecký

Pavlína Štorková, vzadu Filip Richtemoc a Tomáš Lněnička

Článek

Letos ho nezradilo zdraví jako třeba před dvěma lety. Tehdy na světový šampionát do Edmontonu jel ověnčený báječným světovým rekordem za hranicí 9000 bodů a místo, aby dal pocítit své kvality soupeřům v klání o titul, protrápil se jen na chvost první desítky výsledkové listiny. I tento rok v březnu na halovém MS v Birminghamu startoval s tréninkovým mankem a nakonec byl rád, že vydřel bronz.

Příprava se mu povedla

"Jsem zdravý a mám za sebou skvělou přípravu," ví, z čeho pramení jeho sebedůvěra před startem už na čtvrtém MS, ze kterého stále postrádá medaili jakékoliv hodnoty. Předminulý týden mu však přece jen zatrnulo. Na mítinku v maďarském Szombathely se pozvracel. "Říkal jsem si, že to snad zase bude v háji." Žaludeční problémy ale naštěstí rychle odešly a teď se cítí plný elánu.

Součet 8807 bodů z Götzisu a místo na špici letošní světové tabulky ho znovu pasují do role největšího favorita. Ve výkonnosti je mu na dostřel pouze Američan Tom Pappas. Když mu tenhle fakt někdo připomene, hned se má rodák z Lanškrouna na pozoru. "Budou tam další borci a nesmějí se podcenit," upozorňuje, že nebezpečí hrozí také od Estonce Erkiho Noola, Rusa Lva Lobodina a Islanďana Jón Arnar Magnússona.

Ani prohlášení jeho domácího rivala Tomáše Dvořáka, že na vítězství nemyslí, nebere úplně na lehkou váhu. "Něco podobného říkal i před Edmontonem a potom tam udělal 8900 bodů a vyhrál," má zapsáno v paměti.

A právě Dvořáka, který vedle Edmontonu kraloval už před šesti lety v Aténách a před čtyřmi v Seville, by rád Šebrle vystrnadil ze světového desetibojařského trůnu. A tipuje, že královské žezlo bude v Paříži k mání za 8800 bodů.

Rád by si také závod užil

"Mám formu a chci vyhrát," nasedal ve čtvrtek do letadla mířícího do francouzské metropole. "Když cítím fazónu, tak moc rád závodím. Pak se dostaví pravá radost z atletiky. Prostě je to paráda," přeje si, aby si soutěž také do sytosti užil.

I když osmadvacetiletému svěřenci Dalibora Kupky z pražské Dukly všechno hraje do karet, nikde není psáno, že se mu jeho zlatá tužba splní. Sport bývá občas krutý, i nejlépe připravený borec někdy nezvítězí.

"Byl bych zklamaný, kdyby to nevyšlo. Mrzelo by mě, že jsem tomu obětoval rok a dřina přišla vniveč," předvídá, jak by pociťoval neúspěch. "Nic by se ale jinak nezměnilo, život by šel dál..."

Reklama

Související témata:

Související články

Železný by nerad potkal černou kočku

Mazák v české výpravě pro atletické MS Jan Železný je pověrčivý a aby pro něj start na šampionátu dobře dopadl, nesmí v Paříži potkat černou kočku. Jinak před...

Výběr článků

Načítám