Hlavní obsah

Šampiónka Navrátilová běhá častěji na záchod

Novinky, Viktor Nosek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když hrála Wimbledon poprvé, nikdo z letošních finalistů ještě nebyl na světě. Nyní se svět ptá: "Co ještě předvede? Vyhraje snad Wimbledon i v padesáti?" Martina Navrátilová, které bude brzy 47 let, získala první wimbledonský titul v singlu v roce 1978, ten poslední v mixu, který má datum 6. července 2003, však přesahuje hranice sportu...

Foto: Aleš Plevka

Doktor Radim Uzel

Článek

"Nenechte se limitovat věkem, ať již děláte cokoliv. Míček, s kterým já hraju, také neví, kolik je mi let," vzkázala do světa nejlepší tenistka všech dob narozená v Československu, když ve finále se spoluhráčem z Indie Leanderem Paesem lehce přehráli izraelsko-ruský pár Ram, Rodionovová.

Byl to její čtvrtý titul v londýnském mixu. Během svých pětadvaceti wimbledonských účastí nastřádala i devět titulů v singlu a sedm v ženském deblu. A světe, div se, s dřevěnou raketou v ruce zde debutovala v roce 1973, kdy turnaj vyhrál Jan Kodeš a kdy ani jeden z letošních finalistů dvouher ještě nebyl na světě!

:. Nezničitelná Navrátilová
WIMBLEDONDvacátý titul
TISKOhromení a úžas

Nehraje pro rekordy

Devatenáctý titul v All England Clubu získala v roce 1995, aby až nyní vyrovnala rekord Billie-Jean Kingové v počtu triumfů na nejproslulejším turnaji a stala se jeho nejstarší vítězkou v historii. "Vždy jsem chtěla být spíš nejmladší vítězkou. Teď mám ale tolik ohlasů, jak lidi mé úspěchy inspirují. To mě žene vpřed. Píší mi, že nemohou uvěřit tomu, co jsem v tomto věku dokázala. A že sami také budou dělat víc... Vážně nehraji kvůli překonávání rekordů. Přísahám Bohu," ujišťovala Navrátilová všechny opakovaně.

Když na centrálním dvorci pozvedla pohár, zaplněné tribuny povstaly a potlesk nebral konce. Všichni jí fandili, Angličané legendy milují jako nikdo. A Navrátilová je jejich hlavním symbolem. "Wimbledon bude mou součástí, dokud nezemřu," pravila.

Snad každý si v neděli přál, aby přijela i za rok. Ukázat svůj jedinečný styl hry, přehled, který díky jejím zkušenostem nikdo mít nemůže, a překonávat další mety - to diváci chtějí. Vidět ji vyhrát pojednadvacáté Wimbledon, a aby se třeba ještě pokusila smazat z historie prvenství Australanky Margaret Courtové co do počtu zisku grandslamových titulů. Courtová jich má dvaašedesát, Navrátilová o čtyři méně.

"Nevím, co přinese další rok. Chci dohrát tuto sezónu a pak uvidím, co řekne mé srdce. Opravdu vám teď nemohu říct, jestli budu hrát, anebo ne," odmítala opakovaný dotaz.

Paes? Hrát s ním je ta nejlepší věc

Ani o rekord Courtové tenisové legendě nejde. "Kdybych ho tolik chtěla, nikdy bych přece nepřestala hrát alespoň debly a mixy. Já prostě hrát nechtěla, myslela jsem, že už nikdy neudeřím do míčku a budu šťastná," připomněla, že v 1994 na Turnaji mistryň ukončila svou kariéru ve dvouhrách. Pak ještě vyhrála zmiňovaný mix ve Wimbledonu, ale poté již až do roku 2000 žila v domnění, že její kariéra je definitivně u konce.

Dnes však její pohádkový příběh nabírá znovu úchvatné obrátky. Kromě dvou grandslamových titulů si připsala letos i čtyři další tituly ve čtyřhře. Paese, s kterým vyhrála bez ztráty jediného setu už lednové Australian Open, označila za nejlepšího možného partnera a teď se chystají dobýt i US Open. "Loni jsme tam vyřadili první nasazené, ale prohráli ve druhém kole. Ale i při porážce jsme se skvěle pobavili, funguje to mezi námi báječně. Nejlepší věc, která se mi povedla, bylo to, že jsme se dali dohromady."

Po každém setu musí na toaletu

S fyzičkou Navrátilová nemá problém, stále se totiž intenzívně připravuje, stejně tak zvládne milimetrově přesný volej, se smíchem však odpovídala na dotaz, proč v průběhu semifinále i finále chvátala vždy po prvním setu z dvorce.

"To víte, jsem už starší člověk a musím častěji na záchod," vykládala. "Když mi bylo dvacet, nikdy se mi to nestalo. Po třicítce to začalo a dnes už to musí být hodně rychlé utkání, abych to vydržela. Ale stejně: věk není žádný limit."

Přehled 58 grandslamových titulů Martiny Navrátilové
Australian Open (12 titulů): 1980 (čtyřhra) 1981 (dvouhra), 1982 (čtyřhra), 1983 (dvouhra, čtyřhra), 1984 (čtyřhra), 1985 (dvouhra, čtyřhra), 1987 (čtyřhra), 1988 (čtyřhra), 1989 (čtyřhra), 2003 (mix).
French Open (11 titulů): 1974 (mix), 1975 (čtyřhra), 1982 (dvouhra, čtyřhra), 1984 (dvouhra, čtyřhra), 1985 (čtyřhra, mix), 1986 (čtyřhra), 1987 (čtyřhra), 1988 (čtyřhra).
Wimbledon (20 titulů): 1976 (čtyřhra), 1978 (dvouhra), 1979 (dvouhra, čtyřhra), 1981 (čtyřhra), 1982 (dvouhra, čtyřhra), 1983 (dvouhra, čtyřhra), 1984 (dvouhra, čtyřhra), 1985 (dvouhra, mix), 1986 (dvouhra, čtyřhra), 1987 (dvouhra) 1990 (dvouhra), 1993 (mix), 1995 (mix), 2003 (mix).
US Open (15 titulů): 1977 (čtyřhra), 1978 (čtyřhra), 1980 (čtyřhra), 1983 (dvouhra, čtyřhra), 1984 (dvouhra, čtyřhra), 1985 (mix), 1986 (dvouhra, čtyřhra), 1987 (dvouhra, čtyřhra, mix), 1989 (čtyřhra), 1990 (čtyřhra).
Celkem Navrátilová vyhrála 167 titulů ve dvouhře a 179 ve čtyřhře včetně mixů.

Reklama

Související články

Svět oslavuje triumf Navrátilové

Martina Navrátilová se díky dvacátému wimbledonskému titulu opět dostala na titulní strany sportovních příloh téměř všech deníků. Všechny listy americkou...

Výběr článků

Načítám