Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Podříznu tě, vyhrožoval kouč Rusů. Trest pak obešel, a ještě se mu vysmál

Letošní hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize a finském Tampere vstupuje už do vyřazovací části. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Profimedia.cz

Kouč Oleg Znarok na střídačce ruské reprezentace na mistrovství světa 2014 v Minsku

Reklama

Článek

Byl to jeden z nejvyhrocenějších incidentů mezi trenéry na obou střídačkách, jaké kdy historie hokejových světových šampionátů pamatuje. Přestože do konce semifinále MS 2014 v Minsku zbývalo 24. května pouhých 11 vteřin a nebylo pochyb, že Rusové svůj náskok 3:1 proti Švédům nepustí, faul útočníka Tří korunek Backlunda na forvarda Plotnikova oceněný sudími trestem na pět minut a do konce utkání vyvolal hodně zlé krve. A vyústil v dodatečnou suspendaci koučů na obou stranách.

Obě střídačky se v ten moment do sebe okamžitě slovně pustily. Tedy především hlavní kouč sborné Oleg Znarok a asistent švédského kouče Rikard Grönborg, kteří na sebe dlouhé vteřiny pokřikovali.

Vulgarity jenom pršely a hádku následně vyostřilo Znarokovo gesto, při němž pohybem ruky zřetelně naznačil podříznutí krku. „Zabiju tě,“ měl pak naopak podle švédských reportérů mezi střídačkami anglicky pořvávat směrem ke Znarokovi švédský asistent.

Neotřelé vysvětlení

Když Znarok dorazil na tiskovou konferenci, dobře si uvědomoval, že přestřelil. Věděl, že může být dodatečně suspendován, a tak přispěchal s neotřelým vysvětlením svého gesta.

„Bolelo mě v krku. Koučujeme tady ve velké zimě, jsme neustále na ledě, ale přitom jsme obdrželi pouze tenké obleky. Sotva mohu mluvit,“ hájil se bizarním způsobem.

Jenže disciplinární komisi svou výmluvou neobměkčil. Ta rozhodla, že Znarok nesmí ve finále proti Finům na střídačku a Grönborg v bitvě o bronz proti Čechům zrovna tak.

Dokonce i tehdejší šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel, jinak velký zastánce ruského hokeje, věděl, že v tomto případě jsou jeho prsty krátké. „Podle pravidel každý člen týmu, který udělá obscénní gesto, má být v zápase potrestán. Rozhodčí to ale nepostřehli, protože se snažili uklidnit situaci na ledě. Takový nepřijatelný konflikt by se na nejvyšší úrovni neměl stávat,“ vysoukal ze sebe Švýcar.

Znarok však nad vyneseným verdiktem zuřil. „Je bezprecedentní a nechápu ho, protože k němu došli poněkud zvláštně. Přijel jsem na zasedání komise a nepřijali mě. Švéda ale vyslechli. Je vidět, že máme v IIHF slabou pozici. Je to absurdní situace. Nevím, jestli budu smět ještě do kabiny,“ stěžoval si ruským médiím.

„Je to samozřejmě svinstvo. Taková jsou ale podle mezinárodní federace IIHF pravidla,“ čílil se ruský deník Sovětskij Sport.

„Po tréninku před finále jsme se s hráči shromáždili ve středovém kruhu a řekl jsem jim, co se stalo. Chlapci mi dali slovo, že do toho ve finále půjdou a rozbijí všechno, co jim bude stát v cestě,“ dodal Znarok.

Trest obešel sluchátkem

Ve finále proti Suomi nejenže nesměl na střídačku, ale stejně jako Grönborgovi v bitvě o třetí místo mu nemělo být dovoleno jakékoli spojení s týmem před zápasem i během něj. O pozápasových ceremoniálech ani nemluvě…

Znarok to však nerespektoval. Na tribuně minského stadionu seděl se sluchátkem v uchu a celý duel přes mikrofon čile komunikoval se svým asistentem Harijsem Vitolinšem. Reakce IIHF? Žádná…

Vrcholem všeho pak bylo, když si to Znarok po výhře 5:2 přimašíroval na ledovou plochu. Nejenže jej z ní nikdo nevyvedl, ale ještě mu na krk pověsili zlatou medaili a nechali jej zvedat nad hlavu pohár pro mistry světa. Svému trestu se tak akorát vysmál…

„Logicky, protože byl kapitánem naší lodi, nasadil pro ni správný kurz, ale pak od ní byl odtržen. Jenže my jsme bojovali pro něho,“ tvrdil kapitán sborné Alexandr Ovečkin.

Švédové, kteří v zápase o bronz porazili Čechy, počínání Znaroka a vlastně celého ruského týmu ani s odstupem několika měsíců nechápali.

„Bylo rozhodnuto, že Znarokovi i Grönborgovi musí být pro zbytek šampionátu odebrány akreditace. Zatímco my jsme to respektovali, Znarok seděl při finále na tribuně a pak slavil s týmem na ledě, a dokonce si převzal zlatou medaili od Reného Fasela,“ čílil se hlavní kouč Tre Kronor Pär Marts i rok po incidentu během dalšího šampionátu v Praze a Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám