Hlavní obsah

Renaulty odstartují v Malajsii z první řady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEPANG

Žlutomodré monoposty stáje Renault odstartují do nedělního závodu GP Malajsie formule 1 z první řady, kam je vynesla sobotní kvalifikace. Tu vyhrál Španěl Fernando Alonso a stal se tak ve svých jedenadvaceti letech vůbec nejmladším jezdcem historie, který si vyjel pole position.

Článek

Vedle něho se postaví jeho stájový kolega Ital Jarno Trulli. Třetí nejrychlejší kolo kvalifiace zajel pětinásobný šampion Němec Michael Schumacher hájící barvy Ferrari. Ze čtvrtého místa do závodu odstartuje vítěz úvodního podniku letošního ročníku závodů formule 1 Skot David Couthards mclarenem.

Kvalifikace byla velmi vyrovnaná, vždyť prvních osm jezdců se vešlo do rozdílu jedné vteřiny.

"Mám fantastický pocit, je to skvělý den," zářil Alonso, který loni jezdil pro Renault jako testovací jezdec. V Malajsii absolvuje v tomto voze francouzské automobilky teprve druhý závod.

"Jasně, že důležitější bude zítřek, ale už teď si připadám jako ve snu," dodal jedenadvacetiletý mladík. Spolu s Trullim se postarali o to, že první řada bude vyhrazena renaultům poprvé od roku 1983. Obě formule přitom jely skvěle už v dnešních volných trénincích a v obou skončily do šestého místa.

Schumacher poslední čtyři roky vždy kvalifikaci v Sepangu vyhrál, nicméně ani třetí čas mu dnes na optimismu neubral. Vzhledem k tomu, že mezi kvalifikací a závodem se nesmí do nádrží doplňovat palivo a nikdo nezná taktiku stájí o množství benzinu a váze vozů, věří německý favorit ve správnou strategii Ferrari.

"Kluci z Renaultu odvedli skvělou práci, ale rozhodovat bude správná strategie. Pole position je skvělý bonus, ale nová pravidla vás navádějí soustředit se hlavně na závod," řekl německý pilot. Na dotaz novinářů, zda by uvítal zveřejňování hmotnosti vozů, Schumacher dodal: "To by pak pro vás bylo nudné, nemohli byste tolik spekulovat."

Kvalifikace nevyšla jeho bratrovi Ralfu, který bude do závodu startovat až ze sedmnácté pozice. Po delší době nebude na chvostu startujících vozů zástupce outsidera Minardi. Poslední skončil tentokrát nováček Forman z Jordanu.

Oba vozy minardi budou hned před ním.

Nedělní druhý závod sezony začne v 8:00 SEČ.

Výsledky - kvalifikace:
1.Alonso (Šp./Renault)1:37,044
2.Trulli (It./Renault)1:37,217
3.M. Schumacher (Něm./Ferrari)1:37,393
4.Coulthard (Brit./McLaren)1:37,454
5.Barrichello (Braz./Ferrari)1:37,579
6.Heidfeld (Něm./Sauber)1:37,766
7.Räikkönen (Fin./McLaren)1:37,858
8.Montoya (Kol./Williams)1:37,974
9.Button (Brit./BAR)1:38,073
10.Panis (Fr./Toyota)1:38,094

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám