Hlavní obsah

Nedvědově účasti na MS brání odmítavý postoj IIHF

Novinky, Martin Kézr
PRAHA

Značně nejistá je účast útočníka newyorských Rangers Petra Nedvěda za Česko na MS, neboť mu stále ještě chybí povolení ze strany Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Rodák z Liberce sice vlastní české občanství, ale před devíti roky reprezentoval na olympijských hrách Kanadu, kde získal pas a povolení k pobytu po emigraci v 80. letech.

Foto: Vladan Jílek

Mlýnice 2011, Studénka

Článek

Jeho start za jinou zemi na vrcholné akci nyní odmítá IIHF posvětit. "Zatím přišlo od jejího generálního sekretáře, Švéda Edvinssona negativní stanovisko vůči naší žádosti, což pro mne osobně bylo veliké zklamání. Nyní si Petr Nedvěd připravuje odvolání, do konce týdne snad bude definitivně jasno," prozradil reprezentační kouč Slavomír Lener.

Nedvědovo odvolání má být postaveno na skutečnosti, že příslušné pravidlo o nepřípustnosti startů za reprezentaci dvou zemí bylo schváleno v roce 1996, tedy dva roky po jeho účasti na olympiádě.

"Když hrál Nedvěd v Lillehammeru, tak si nikdo nebyl vědom toho, že se vylučuje z účasti na mistrovství světa. přece nemůžete být zpětně trestán za něco, co v té době neplatilo," soudí Lener, který má o Nedvěda eminentní zájem a počítá s ním na post prvního centra.

"Cítíme se v právu. Pokud to ale nevyjde, tak z toho nechceme dělat něco aféru, která by měla tým rozhodit v přípravě na mistrovství," doplnil trenér.

Reklama

Související témata:

Související články

Lener oznámil jména posil z NHL

Reprezentační trenér Slavomír Lener ukončil mlčení a odtajnil jména hokejistů z NHL, s jejichž službami počítá pro nadcházející mistrovství světa ve Finsku....

Výběr článků

Načítám