Hlavní obsah

Juventus ve finále Ligy mistrů, Nedvěd si ale nezahraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TURÍN

Třetím gólem pečetil český záložník Pavel Nedvěd postup Juventusu Turín do finále Ligy mistrů, ale 28. května bude na trávníku stadiónu Old Trafford v Manchesteru v boji o nejcennější evropskou klubovou trofej proti AC Milán chybět. Proč? Zbytečný faul ze závěru semifinálové odvety s Realem Madrid mu vynesl žlutou kartu, stop a slzy smutku...

Foto: Lenka Zvonková

Valašský mikulášský jarmek bude letos jubilejní

Článek

Reprezentační kapitán Nedvěd se přitom stal historicky prvním českým fotbalistou, který se probojoval do finále Ligy mistrů, až těsně pod samotný vrchol klubového nebe. A na dnešním úspěchu 'Staré dámy' měl mimořádný podíl. Právě jeho gól, třetí v Casillasově síti, pořádně nalomil odpor obhájce trofeje. Real se pak zmohl již jen na korekci konečného skóre.

Jak padl Nedvědův postupový gól? Gianluca Zambrotta nasměroval dokonalý pas mezi dvojici bránících 'pusinek', Nedvěd si pustil míč a volejí z plného běhu jej na hranici šestnáctky napálil podél brankáře na místo určení. Chvíli poté si však zblízka prohlédl žlutý kartónek za nedovolený zákrok na Steva McManamana a české koření italského finále ztratilo pikantní příchuť.

S uzdraveným talismanem

Madrid nastoupil do utkání posílen o Raúla Gonzálese, ale uzdravený talisman nebyl v dokonalé pohodě a na hřišti se spíše hledal. Hlavní rozdíl mezi oběma týmy byl ovšem v záloze, v níž na straně Juventusu úřadovali jiní navrátilci Edgar Davids a Alessio Tacchinardi. Realu ve středové řadě citelně chyběl zraněný bijec Claude Makelele.

Trvalo to jen dvanáct minut, než domácí poprvé rozbouřili stadión Delle Alpi. Nedvěd zprava přetaženým centrem našel Alessandra Del Piera, ten přistrčil Davidu Trezeguetovi, který již věděl, kam s míčem.

Madridu se v tu chvíli rozplýval postup mezi prsty, proto se v čele s Luisem Figem a Zinedinem Zidanem, který se po letech vrátil 'domů', hnal na zteč. Defenzíva domácích však pracovala téměř bezchybně - v největší šanci hostů se po chybně zahrané ofsajdové pasti ocitl Guti, ale ztroskotal na výtečném Gianluigi Buffonovi. Ještě než se hráči odešli do kabin, pykal Real za nevyužitou příležitost. To si Del Piero udělal z kapitána 'bílého baletu' Fernanda Hierra a jeho parťáka v obraně Michela Salgada několika kličkami dobrý den a pak přesně zacílil.

Figovo selhání

Pak už nebylo na co čekat, na začátku druhé půle musel do hry brazilský ostřelovač Ronaldo. A okamžitě si nárokoval roli spasitele, když se prodral do šestnáctky, upadl a pro Figa vymodlil pokutový kop.

Portugalská hvězda s ním však naložila hanebně, Buffon vyšel z bitvy nervů jako vítěz. O chvíli později přidal Nedvěd třetí gól a rozehrál své hořkosladké finále. Nic na postupu Lippiho svěřenců nezměnil ani Zidaneho zářez z 89. minuty.

Po hvizdu sudího Meiera se Nedvěd skácel k zemi s hlavou v dlaních. Tleskal fanouškům, ale po tvářích mu přes utěšování spoluhráčů stékaly slzy smutku...

Juventus Turín - Real Madrid 3:1
Poločas: 2:0. Branky: 12. Trezeguet, 43. Del Piero, 73. Nedvěd - 89. Zidane. Rozhodčí: Meier - Buragine, Käppeli (všichni Švýc.). ŽK: Tacchinardi, Nedvěd - Flavio Conceicao, Salgado, Hierro, Figo. Diváci: 67.299. První zápas 1:2, do finále postupuje Juventus.
Juventus Turín
Buffon - Thuram, Tudor, Montero, Birindelli (60. Pessotto) - Zambrotta, Tacchinardi, Davids (90. Conte), Nedvěd - Del Piero, Trezeguet (77. Camonaresi).
Real Madrid
Casillas - Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos - Figo, Flavio Conceicao (53. Ronaldo), Cambiasso (75. McManaman), Zidane - Guti, Raúl.

Reklama

Související články

Nedvěd myslí na finále Ligy mistrů

Kapitán české fotbalové reprezentace a opora Juventusu Turín Pavel Nedvěd (30) je zejména na jaře nesporně nejvýraznější osobností obou zmíněných týmů. Trenéři...

Proti Turkům bez Nedvěda, přijede Týce

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner se pro středeční utkání s Tureckem definitivně vzdal služeb kapitána Pavla Nedvěda, o jehož uvolnění požádal...

Výběr článků

Načítám