Hlavní obsah

Fin Grönholm vyhrál Argentinskou rallye, škodovky bodovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILLA CARLOS PAZ

Fin Marcus Grönholm vyhrál Argentinskou rallye. Pilot továrního týmu Peugeot porazil o 26,6 vteřiny španělského jezdce Carlose Sainze, obhájce loňského prvenství. V čele průběžného pořadí MS se udržel Richard Burns z Velké Británie, který skončil třetí.

Foto: Aleš Plevka

Naše škola v současnosti

Článek

Další body do hodnocení jednotlivců i značek získali oba závodníci týmu Škoda Motorsport. Francouz Didier Auriol obsadil šesté místo, Toni Gardemeister z Finska dojel sedmý.

Na začátku třetí etapy se změnilo vedení

V čele Argentinské rallye, pátého závodu seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích, byl po dvaceti rychlostních zkouškách Estonec Markko Märtin s fordem. Vedoucí jezdec průběžného pořadí však odstoupil hned v první rychlostní zkoušce dnešní závěrečné etapy kvůli poruše motoru svého fordu. Do čela rallye se dostal do té body druhý Fin Marcus Grönholm s peugeotem. Druhý byl Španěl Carlos Sainz na citroënu a třetí další peugeot Brita Richarda Burnse. Polepšily si i vozy týmu Škoda Motorsport. Francouz Didier Auriol se dostal na bodované osmé místo a Finovi Tonimu Gardemeisterovi patřila devátá příčka.

Martin na prvním místě dlouho nepobyl

Martin po 20. rychlostní zkoušce z prvního místa sesadil Španěla Carlose Sainze, který byl penalizován za předčasný servis a je až třetí. Mezi obhájce prvenství a Märtina se totiž vklínil ještě Fin Markus Grönholm s peugeotem. "Udělali jsme chybu a teď ji musíme napravit," nechal se slyšet po skončení sobotního programu soutěže Sainz. "Ještě je před námi dost kilometrů, které mohou leccos změnit," připomněl, že do konce závodu zbývá odjet celkem pět rychlostních zkoušek.

Posádky týmu Škoda Motorsport si v závěru druhé etapy polepšily. Francouz Didier Auriol se oproti sedmnácté erzetě před závěrečnou etapou posunul z desátého na deváté místo a Fin Toni Gardemeister je hned za ním. Odstoupení Martina jim však pomohlo a posunuli se o příčku vpřed. "Celý náš tým pracoval velmi tvrdě. Díky tomu mají obě naše Octavie WRC stále šanci na dobré umístění," řekl Petr Kohoutek, ředitel týmu Škoda Motorsport.

Auriol jel se zraněným zápěstím

Didier Auriol se musel po celý den vyrovnávat s bolestivým zraněním zápěstí, jež si přivodil poté, co včera nešťastně najel na velký kámen. "V ostrých zatáčkách nemám problémy, horší je to v dlouhých a táhlých zákrutách. Snažím se držet kola v jednom směru a v ruce pak cítím značnou bolest," říká Didier. Navzdory zranění předvedl ovšem Didier se svým vozem Octavia WRC skvělý a spolehlivý výkon a má tak stále velkou šanci získat body do celkového hodnocení.

Gardemeister s problémy

Toni Gardemeister ztratil drahocenný čas v šestnácté erzetě. Jeho ztrátu zapříčinilo rozhodnutí pozastavit první dvě rychlostní zkoušky v době, kdy byly již některé vozy na trati." Tři vozy dokončily první rychlostní zkoušku a osm projelo cílem druhé. Já jsem dnes startoval jako třetí a byl jsem tudíž mezi nimi. V době, kdy jsem absolvoval druhou rychlostní zkoušku nevyjela ještě většina jezdců vůbec na trať. V šestnácté erzetě jsem byl proto hendikepován. Zatímco většina posádek jela na nových pneumatikách, moje měly za sebou již 33 kilometrů ostré jízdy," konstatoval Toni Gardemeister.

Související témata:

Výběr článků

Načítám