Hlavní obsah

Eliáš našel ďábelskou formu v pravou chvíli

– EAST RUTHEFORD

Hokejoví Ďáblové z New Jersey si mnou ruce. Jejich česká hvězda Patrik Eliáš našla střeleckou formu doslova za pět minut dvanáct - ve finále Stanleyova poháru. Sedmadvacetiletý útočník si ve třech finálových duelech proti Anaheimu připsal pět bodů za dvě branky a tři asistence. Má tak výrazný podíl na tom, že Devils vedou 2:1 na zápasy.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hejtman Milan Chovanec s ministrem financí Miroslavem Kalouskem projednail strategické plány Plzeňského kraje.

Článek

Přitom na cestě do finále se Eliáš v roli nejproduktivnějšího hráče klubu základní části spíše trápil, vždyť ze sedmnácti utkání vydoloval jen šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Proti Anaheimu tuto bilanci již téměř vyrovnal. "Měl jsem šance, ale nedařilo se mi dostat puk do branky. Ale nevzrušoval jsem se tím a byl stále dobře naladěn. Při postupu do dalšího kola jsem se cítil vždy lépe," komentoval Eliáš své střelecké znovuzrození v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Jediný z elitní A-line

I trenér New Jersey Pat Burns míní, že nyní může hokejový svět sledovat skutečného Eliáše. "V play-off je jedním z našich nejlepších hráčů. Je to úžasný talent. Stále bruslí a snaží se prosadit v soubojích jeden na jednoho. Je těžké ho zastavit, když využije svých předností," pochválil Burns svého svěřence, který v základní části přispěl týmu 57 body a 28 brankami.

Eliáš se musel vyrovnat s tím, že v New Jersey zůstal jediný z takzvané A-line. Ve formaci s Jasonem Arnottem a Petrem Sýkorou dotáhli v roce 2000 New Jersey ke Stanleyovu poháru. Arnott byl vyměněn do Dallasu před třinácti měsíci, Sýkora se stěhoval do Anaheimu loni v červenci. "Byli jsme skvěle sehraní," podotkl Eliáš. "A když pak nejdou věci, jak by člověk chtěl, začne na sebe tlačit a pochybovat o sobě," potvrdil Eliáš, že mu nastaly potíže.

Těžkosti ho posílily

Přestože byl nejproduktivnějším hráčem Devils, celkový počet Eliášových kanadských bodů v základní části byl nejnižší za uplynulé čtyři roky. Před dvěma roky ve své dosud nejlepší sezoně zaznamenal 96 bodů a vstřelil 40 branek. "Moc jsem se ohlížel zpátky a nesoustředil jsem se na současnost," přiznal Eliáš. "Chvilku mi trvalo, než jsem si to uvědomil a změnil svou hru. Nemohl jsem používat stejné přihrávky, jako se Sykiem a Arniem. Musel jsem začít znovu," popsal, jak se vyrovnával se ztrátou oblíbených spoluhráčů.

I když se Eliášovi střelecky nedařilo, snažil se budovat si sebevědomí. "Snažil jsem se vytvářet tlak na soupeře a dostat se do šancí. Nepadalo to tam, ale snažil jsem se každé střídání. Cítil jsem, že jsem odváděl dobrou práci," řekl Eliáš. Těžkosti odchovance třebíčského hokeje ještě posílily. "Udělaly ze mě lepšího hokejistu," dodal hráč.

Reklama

Související témata:

Související články

Kačeři prožili večer v pekle

Návštěva v pekle... Tak by mohli hokejisté Anaheimu hodnotit svůj debut ve finále Stanley Cupu. Ďáblové z New Jersey je v domácí aréně rozebrali na součástky...

Sýkora stále dluží Brodeurovi večeři

Český hokejový útočník Petr Sýkora se vrací na místo činu. V Continental Airlines Areně v New Jersey strávil sedm let, ale nyní hájí barvy Anaheimu. Mighty...

Eliáš zářil ve druhém finále Stanley Cupu

Gólman New Jersey Martin Brodeur ve finále Stanley Cupu ještě nepropustil žádný ze střeleckých pokusů anaheimských Kačerů. Ďáblové i ve druhém domácím klání...

Výběr článků

Načítám