Hlavní obsah

Drummondovi hrozí trest za divadlo na stadiónu

PAŘÍŽ

Další pohroma hrozí na atletickém mistrovství světa v Paříži sprinterovi Jonu Drummondovi. Američan neunesl diskvalifikaci za ulitý start v nedělním meziběhu závodu na 100 metrů a ztropil scénu, která ho může vyřadit i ze sprinterské štafety. "Bylo to velmi nesportovní, měl by být tvrdě potrestán," nechal se například slyšet šéf MOV Jacques Rogge.

Foto: Jan Kaše

Pohádka o čertovi od Pavla Čecha v podání zaměstnanců knihovny

Článek

Předseda Mezinárodního olympijského výboru viděl závod z hlediště a nebral si servítky. "Zákaz činnosti nebo alespoň ostrá důtka," citoval Roggeovu představu trestu sportovní deník L'Equipe. K šéfovi olympioniků se připojil i mluvčí Mezinárodní atletické federace (IAAF) Nick Davies, který agentuře AFP řekl, že Drummondovi hrozí za nesportovní chování zákaz startu v dalším závodu šampionátu. Tím by měla být právě krátká štafeta na 4x100 metrů.

O potrestání Drummonda se podle mluvčího IAAF bude jednat na čtvrtečním zasedání organizačního výboru. "Řada členů výboru byla jeho chováním velmi zklamána a pobouřena. O problému se bude 28. srpna určitě jednat," prohlásil Davies.

Mezi světovými atletickými funkcionáři se však najdou i tací, kteří se na počínání zkušeného amerického borce dívají shovívavěji. "Někteří to vnímají s porozuměním a chápou, že to pro něj byla jedna z posledních možností na velký úspěch, jiní zase požadují velmi tvrdý trest," netajil rozpolcenost IAAF v rozhovoru pro agenturu AP generální sekretář federace István Gyulai.

:. ANKETA
Souhlasíte s novým pravidlem, podle něhož může být atlet diskvalifikován již po prvním nepodařeném startu? Hlasujte na konci článku.

Drummondova tragédie

Rozběhy mužské sprinterské štafety jsou na programu v sobotu odpoledne. Trenér amerických atletů přitom před začátkem šampionátu prohlásil, že s výběrem čtveřice sprinterů vyčká na výsledky individuálních závodů.

Čtyřiatřicetiletý Drummond doplatil v nedělním meziběhu na změnu pravidel, jež vstoupila v platnost na počátku letošního roku. Po prvním nepovedeném startu totiž může být diskvalifikován kdokoliv z osmičky startujících. Zátěžové bloky naměřily Drummondovi reakci 0,05 sekundy, zatímco povolený limit je 0,100.

Olympijský vítěz ve štafetě nechtěl verdiktu rozhodčích uvěřit, lehl na dráhu, hádal se s organizátory a se startérem a odmítal stadion opustit. Získal si i přízeň publika, které později hlukem bránilo startu odloženého meziběhu už bez Drummondovy účasti. "Měli jsme publiku jednoznačně vysvětlit pravidla, byla to naše chyba," uznal později prezident IAAF Lamine Diack.

Anketa

Souhlasíte s novým pravidlem, podle něhož může být atlet diskvalifikován již po prvním nepodařeném startu?
ano
15,6 %
ne
84,4 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Drummondova diskvalifikace pobouřila Paříž

Obvykle bývá dobře naladěn, ale v neděli k tomu měl na atletické mistrovství světa v Paříži hodně daleko. Americký sprinter Jon Drummond doplatil na změnu...

Výběr článků

Načítám