Hlavní obsah

Čtyřnásobný mistr světa Mäkinen opustí svět rallye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Finský pilot Tommi Mäkinen, jemuž se podařilo čtyřikrát vyhrát světový šampionát v rallye, se rozhodl ukončit po letošní sezóně závodní kariéru. "Už jsem prožil hodně, včetně čtyř titulů, a proto po sezóně skončím a budu dělat něco jiného," oznámil devětatřicetiletý Fin na tiskové konferenci v Helsinkách.

Foto: Olga Stojanová

Starosta Opočna Štěpán Jelínek a mecenáška Meda Mládková

Článek

Současný jezdec továrního týmu Subaru zatím ale nespecifikoval, čemu se hodlá v budoucnu věnovat. Letošní sezónu, již od 5. do 9. listopadu ukončí Britská rallye, dojede Mäkinen v týmu Subaru.  

Mäkinen vyhrál seriál mistrovství světa v rallye v letech 1996-1999, tehdy ještě jako jezdec týmu Mitsubishi. Sérií čtyř titulů v řadě se vyjma finského jezdce zatím jiný závodník v historii šampionátu pochlubit nemůže.

"Rozhodnutí o ukončení aktivní kariéry nepatří k těm jednoduchým," řekl Fin novinářům. "Ale cítím, že v současné době jsem na vrcholu sil a bylo by pro mě velice obtížné posunout se výkonnostně ještě dál," vysvětlil Mäkinen.  

Pátý titul v nedohlednu

O možném konci závodní kariéry finského pilota se spekulovalo již před začátkem letošní sezóny, Mäkinen se ale v lednu nechal slyšet, že by rád dosáhl na pátý titul. V průběžném pořadí MS je ale po devíti podnicích čtrnáctidílného seriálu na osmém místě, na vedoucího Brita Richarda Burnse ztrácí 31 bodů.

Na zatím poslední rallye ve Finsku dojel Mäkinen šestý, nejlepšího umístění letos dosáhl ve Švédsku, kde skončil na druhém místě za svým krajanem a úřadujícím mistrem světa Markusem Grönholmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám