Hlavní obsah

Bronzu z Birminghamu si Šebrle cení nad zlato

– BIRMINGHAM

Sto metrů před cílem závodu na 1000 metrů, závěrečné disciplíny sedmiboje na halovém MS v Birminghamu, zatnul Roman Šebrle zuby a sprintoval do cíle. Musel utéct Magnússonovi alespoň o metr, aby vybojoval bronzovou medaili. Povedlo se mu to a třebaže na minulém šampionátu v Lisabonu vyhrál, nejnovějšího cenného kovu si prý cení daleko více.

Foto: Radek Vráblík

Čarodějnice zapisuje všechny přítomné do evidenční knihy

Článek

První velkou medaili v kariéře vybojoval Američan Tom Pappas, který odrazil nápor prvního muže letošních světových tabulek Lva Lobodina z Ruska a zvítězil výkonem 6361 bodů. Druhý Lobodin nasbíral ve dvoudenní soutěži o 64 bodů méně a třetí Šebrle nashromáždil 6196 bodů. Druhý český zástupce Tomáš Dvořák se výborným výkonem v závěrečné disciplíně protlačil na pátou pozici a o pět bodů překonal šestitisícovou hranici.

Rozhodoval kilometr

Nedělní dopoledne nezačalo pro Šebrleho nejšťastněji. Po ulitém startu na 60 m překážek si musel dávat pozor a vyběhl poslední. "Stálo mě to desetinu vteřiny."

Příležitosti se chopil Rus Lobodin. Byl o třináct setin rychlejší a vytlačil ho na třetí pozici. Po martyriu v tyči, kdy se pral se 470 cm (až na potřetí), Šebrle ožil a skočil si halový osobák - rovných 5 metrů. Jeho ruský soupeř v boji o stříbro dal o 30 cm víc a odsoudil českého vícebojaře do hry o bronz s Islanďanem Magnussonem, který měl na Šebrleho navrch 4 body. Na závěrečném kilometru však český vícebojař svého islandského soupeře předčil a v konečném účtování ho porazil o 11 bodů.

" S bronzovou medailí jsem naprosto spokojen, musel jsem o ni moc bojovat," nechal se slyšet Šebrle.

Dvořák: měl jsem toho plné kecky

Dvořák šel pak do závěrečné disciplíny jen s 16 body k dobru na sedmého Herna. Uhlídal ho a nakonec se prosadil na celkové páté místo, když předstihl Rusa Pogorelova. "Po 600 m už jsem toho měl plné kecky, ale věřil jsem si," byl nakonec spokojen i Dvořák.

Pappas v tyči zaváhal (490 cm) a rozplynuly se jeho naděje na světový rekord, který atakoval. O první titul z halového MS a nejcennější úspěch kariéry však už nepřišel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám