Hlavní obsah

Brankář Čech bude šetřit oči a vynechá televizi

Novinky, Václav Procházka
PRAHA

Sílu Nizozemců poznal brankář Petr Čech na vlastní kůži. Van Nistelrooij byl dlouho jediným hráčem, který jej v probíhající kvalifikaci překonal. Není to ale jen kanonýr Manchesteru, který vzbuzuje obavy. "I se zavázanýma očima můžete vybírat mezi jejich útočníky a nespletete se, kvalitu vždy najdete," říká Čech k ofenzívní síle soupeře.

Foto: Martina Sihelská

Sulislavský masopust.

Článek

Zápas s ním se nebojí nazvat tak jako někteří jeho spoluhráči vrcholem kariéry. "Postup na Euro je víc než titul s jednadvacítkou," míní gólman. Nevěří příliš omílaným zvěstem o potížích v týmu Nizozemců. "Je to velké mužstvo s hráči, kteří v Evropě patří k nejlepším. Takové věci je nemůžou rozhodit," soudí, ale vnímá i sílu svého celku.

Bodová bilance s Nizozemci je vyrovnaná, utkání může ale nemusí určit přímého postupujícího na ME. "Nejdůležitější bude hlava, herně jsou oba celky silné, rozhodne psychická odolnost a momentální forma. Máme mužstvo, které je schopné to zvládnout," přemítá.

Strniště si nechá

Trošku jinak než ostatní bude trávit poslední hodiny před klíčovým utkáním. Vynechá svačinu, nebude spát a vyhne se televizi. "Podvečerní jídlo vypustím, naposledy si dám oběd a budu odpočívat. U křížovky nebo knížky, televize by mi unavila oči. Večer je budu potřebovat. A zdřímnout si po obědě radši nepůjdu. To bych pak podle dřívějších zkušeností spal i večer," odhaluje náplň chvil poslední přípravy na utkání.

Ač nedává najevo pověrčivost, zřejmě si tentokrát ponechá i strniště dávající jeho tváři bojovnější výraz. "Před Bělorusy jsem to dal dolů a dostal jsem gól, takže teď si to asi nechám, ale záležet bude hlavně na tom, jakou budu mít náladu," dodává.

Reklama

Související články

Advocaat bere pouze vítězství

Trenér nizozemské fotbalové reprezentace Dick Advocaat před dnešním zápasem proti českému týmu příliš nekalkuluje a jediné, s čím bude spokojen, je vítězství....

Výběr článků

Načítám