Hlavní obsah

Atletická elita míří na Zlatou tretru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Absolutní výkvět světové atletiky se sejde ve čtvrtek 12. června v Ostravě na mítinku Zlatá tretra. Po dvaačtyřiceti letech od svého založení se tradiční závod totiž nečekaně objevil až mezi nejprestižnějšími mítinky světového kalendáře, neboť výš mezinárodní federace IAAF staví už pouze šestici podniků 'miliónové' Zlaté ligy.

Foto: Technické služby Jičín
Článek

Vítkovické publikum bude mít možnost spatřit historicky první závod seriálu Super Grand Prix, jenž má v letošní sezóně premiéru. Přitom ještě loni Zlatá tretra patřila 'jen' mezi mítinky evropské federace EAA.

Kvalitativnímu skoku o tři stupínky v hierarchii dělení závodů IAAF napomohla účast šesti tehdejších držitelů světových rekordů a osmi mistrů světa včetně famózní americké sprinterky Marion Jonesové a půlkařky z Mozambiku Marie Lurdes Mutolaové. A v neposlední řadě i plno kvalitních výkonů a světový rekord na 3000 metrů překážek, o který se zasloužila Běloruska Alesja Turovová.

Očekávají se světové rekordy

"Překonání světového maxima je opět naším cílem," nechal se slyšet manažer mítinku s rozpočtem více než jedenatřicet miliónů korun Alfons Juck. Za největší adepty na rekord považuje tyčkařku Stacy Dragilaovou z USA, znovu Turovovou, která letos ještě steepla neběžela, a největší ženskou hvězdu Berhane Adereovou z Etiopie, jež se pokusí o pokoření rekordního času 5:25,36 na méně tradiční trati 2000 m. Soupeřkou jí bude mimo jiné i Fernanda Ribeirová z Portugalska. Dosud na Zlaté tretře padlo celkem šest světových rekordů.

Z deseti nejlepších atletů i atletek světa podle aktuálního žebříčku IAAF přijede do Ostravy plná polovina. Největším tahákem bude premiéra soutěžního startu fenomenálního marockého mílaře Hichama El Guerrouje na trati 5000 metrů - Memoriálu Emila Zátopka.

Jeho debut na 'pětce' přiměl marockou televizi, aby z mítinku pořídila přímý přenos. Osmadvacetiletý trojnásobný mistr světa a světový rekordman v běhu na 1500 metrů El Guerrouj chce vyhrát na srpnovém mistrovství světa na patnáctistovce i na pětce a zopakovat to na OH v Aténách v příštím roce.

O zlato bude bojovat i Železný

"Chceme, aby se náš mítink, který je bezesporu vrcholem domácí atletické sezóny, stal také nejlepší sportovní událostí roku," kladl si nemalý cíl ředitel závodu Tomáš Petera. Dopomoci mu k tomu může i česká špička včetně světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného.

Ten vyhlásil útok na letošní světové maximum Rusa Sergeje Makarova (90,11). Na krátkých překážkách se představí i světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, naopak vinou zranění bude chybět běžkyně Ludmila Formanová.

Z dalších hvězd přijali vítkovickou nabídku olympijský vítěz v běhu na 110 metrů překážek Anier Garcia z Kuby, trojskokanky Yamila Aldamaová z Kuby a Tereza Marinovová z Bulharska, skákat do dálky bude Američan Savanthe Stringfellow, stříbrný z MS v Edmontonu.

V akci se představí i ruský talentovaný půlkař Jurij Borzakovskij, slavná sprinterka Merlene Otteyová, mistr světa v běhu na 400 m překážek Felix Sánchez, který loni neprohrál, a keňský steeplař Wilson Boit Kipketer.

Na odměny připadne 15 miliónů korun

Na ostravský stadión, který má opravenou hlavní tribunu s novým zázemím, nově položenou dráhu a certifikát IAAF nejvyšší kategorie, se chystají i švédská výškařka Kajsa Bergqvistová a slovinská půlkařka Jolanda Čeplaková.

Vynikající obsazení má i sprint mužů, kde jsou přihlášeni Britové Dwain Chambers, Jason Gardener a Mark Lewis-Francis, Kim Collins ze souostroví Svatý Kryštof a Nevis a Američan Coby Miller. "Čekáme první výkon pod deset sekund na území České republiky v historii," řekl Juck.

V hlavním programu, jenž začíná v 18:45 a skončí přibližně kolem jedenadvacáté hodiny, je osmnáct disciplín - oba stometrové sprinty, oba závody na 800 metrů, patnáctistovka mužů a 2000 metrů žen, všech šest překážkových závodů, dálka mužů, výška, tyč a trojskok žen, oštěp mužů a ostře sledovaný závod na 5000 metrů mužů. Na odměnách závodníkům pořadatelé rozdělí celkem 420.000 eur, což je asi patnáct miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám