Hlavní obsah

Atleti se stěhují za teplem

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mrazů štípajících do uší a do tváří měl loňský dvojnásobný mistr Evropy ve víceboji Roman Šebrle po krk. A tak byl rád, že se v úterý sbalil a spolu s Jiřím Mužíkem, stříbrným medailistou z Mnichova, odletěl za přípravou do tepla jihoafrického Potscheftroomu.

Foto: Dennis Hűbsch

Nové logo na vozidle

Článek

"Zima byla i v hale. Při tréninku bolelo celé tělo. A hůř se mně i spí," zahudroval si. Na teploty pod nulou už doplatila nachlazením i jeho manželka Eva a syn Štěpán zase chytil kašel.

Na dalekou cestu vyrážel se sedmi zavazadly, v nichž nechyběla ani udice na ryby, kterou přibalil do pouzder s tyčemi, a golfové hole. "Těším se na golf víc než na ryby. Ale chytání mě v Jižní Africe baví více než u nás. Tam totiž pořádně berou," nepochyboval, že ho nemine slušný úlovek a vděčil za tuhle zálibu svému rybářskému učiteli Honzovi Železnému, jenž se přiletí do Potscheftroomu chystat na oštěpařskou sezonu o čtyři dny později.

Všechno své úsilí letos Roman Šebrle soustředí na srpnový světový šampionát pod širým nebem v Paříži. Ale ani březnové halové MS v Birminghamu nebere na lehkou váhu. Světový rekord v sedmiboji mi zatím nepatří," nakousl, po čem v zimní sezoně nejvíce touží.

Mužík chce překonávat rekordy

Z Mužíkova pohledu je měsíční příprava v Jihoafrické republice ideálním místem pro přípravu. "Především tam panuje stále a příjemně teplé počasí. Navíc to je v nadmořské výšce kolem 1600 metrů, což je také velmi dobré. První týden bude z tohoto důvodu volnější. Časový posun je o pouhou hodinu a k dispozici na běhání je jak tartan, tak i tráva, zatímco třeba na Kanárských ostrovech to je velice tvrdá dráha, na které trpí nohy.

Vrcholem sezony bude, podobně jako pro Šebrleho, světový šampionát. "Loni jsem se přesvědčil, že porazitelný je každý. Kdybych si připouštěl opak, asi bych neměl takovou motivaci. Chtěl bych překonat český rekord Koláře na hladké čtvrtce i pod širým nebem a atakovat svůj na 400 metrů překážek. Pokud chci na šampionátu uspět, nic jiného mi ani nezbývá. minulá sezóna byla dobrá, ale část jsem ji promarodil, takže letos si přeji, aby mi po celý rok vydrželo zdraví. Tato sezona by měla být i odrazovým můstkem pro tu olympijskou," dodal Mužík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám