Hlavní obsah

Rakovina na vzestupu. Screening pomohl odhalit desítky tisíc nádorů včas

Do šesti let se rakovina stane nejčastější příčnou úmrtí v Česku, odhadují onkologové. Vláda proto posiluje screeningové programy a chce k nim lidi více motivovat. Smysl to má, jak ukazují data.

Článek

Například u rakoviny prsu, kde program běží od roku 2000, byla odhalena většina nádorů v době, kdy je bylo možné úspěšně léčit. „Dlouhodobě běžící screening rakoviny prsu prokazatelně zachytil 62 tisíc nádorů a drtivou většinu z nich právě ve velmi časném stadiu, kdy šance na přežití je téměř sto procent,“ vyzdvihl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

U programu pro záchyt nádorů tlustého střeva se od roku 2006, kdy byl spuštěn, podařilo rozpoznat 180 tisíc adenomů, což jsou nezhoubné nádory spojené se žlázami, a 13 500 karcinomů. Přišlo se také na stovku nádorů plic.

Díky screeningu nádorů děložního hrdla klesla úmrtnost téměř o polovinu a počty nově diagnostikovaných nádorů o třetinu, zmínil Dušek.

Nemocnice otestují online objednávání na screeningy příští rok, slíbil Válek

Domácí

Zájem lidí se zvyšuje. Vše hradí zdravotní pojišťovny, vyšetření ohroženým osobám doporučí praktický lékař, urolog či gynekolog. I přesto na něj ale část lidí nechodí. Nepomáhá ani adresné zvaní dopisem od pojišťovny. Problém je to hlavně u nádorů tlustého střeva a konečníku.

„Choďte na screeningové programy, nebojte se jich. Nejsou nebezpečné, nejsou bolestivé a netrapte se s tím, když vás objednají za 14 dní, za dva měsíce nebo tři. Na tom nezáleží. Záleží na tom, abyste na screening chodili pravidelně,“ nabádal ministr Vlastimil Válek.

Záměrem je vytipovat rizikové osoby, u nichž by se mohl národ objevit. Ať už kvůli nemoci v rodině, nebo zdravotním predispozicím. Při pravidelných preventivních kontrolách je větší šance, že se podaří zachytit vznikající nádor včas. Mohl by se dát odoperovat nebo adekvátně léčit, aby se nemoc nerozšířila do dalších částí těla.

U tlustého střeva se dá včasným odebráním polypů zabránit tomu, aby se karcinom objevil.

„Rakovina, pokud se zachytí v časném stadiu, tak je prakticky vyléčitelná. My jsme schopni pacientům nabídnout život tak dlouhý, jako by žádnou rakovinu neměli,“ uvedl předseda Sekce mladých onkologů jejich odborné společnosti Michal Eid.

Lékaři chtějí otestovat stovky rizikových pacientů na rakovinu slinivky

Domácí

V Česku funguje pět programů - pro záchyt karcinomu prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, plic a od letošního ledna i prostaty. Každý má své omezení - nejčastěji věk. Rozšíření na mladší věkové kategorie by podle Duška nebylo účelné, programy cílí na skupiny, kde je výskyt nemoci největší.

Národ s mnoha nádory

Česko patří k zemím s největším podílem onkologických pacientů. „Jsme národ s mnoha nádory,“ podotkl Dušek. Trend není příznivý, pacientů bude přibývat. Jediné zpomalení přišlo v pandemii covidu, kdy lidé omezili návštěvy u lékařů.

Každý rok si vyslechne tuto diagnózu přes 65 tisíc lidí, což je přibližně stejně, jako je počet obyvatel v Mostu nebo Kladně.

Nejčastěji jde o nádor prostaty, kterých je ročně odhaleno kolem osmi tisíc, z toho zhruba dva tisíce případů už nejde léčit. Od letošního ledna je pro muže mezi 50 a 69 lety spuštěn screening, kdy jsou muži vyšetřeni ze vzorku krve na hladinu tzv. PSA. Při zvýšených hodnotách jsou posláni na další vyšetření.

„U děložního čípku je potřeba gynekologické vyšetření, u prsu mamografie. U prostaty je to ale pouhý krevní odběr. Muži se obávali, že budou vyšetřeni konečníkem nebo ultrazvukovým vyšetřením, nic takového tady není. Je to založeno jen na pouhém odběru PSA,“ zdůraznil předseda České urologické společnosti Roman Zachoval.

Více než třetina Čechů bude v roce 2030 trpět obezitou

Zdraví

S vytipováváním pacientů už praktičtí lékaři a ambulantní urologové začali a první z nich odeslali na detailnější vyšetření.

K nejčastějším nádorům v Česku patří i karcinom prsu, kolorekta, plic a průdušnic nebo ledvin. Ročně v důsledku nemoci zemře 28 tisíc lidí. Největší úmrtnost je u nádorů plic, kterých je přes pět tisíc ročně. U tlustého střeva je to kolem tří tisíc a u slinivky 2200 osob.

Polovině všech případů rakoviny lze podle lékařů předejít zdravým životním stylem. Souvislost obezity se vznikem nádoru prokázali nedávno švédští vědci z Lundské univerzity.

Slabinou některých programů je ale přístupnost a rychlé objednání. Ministerstvo zdravotnictví slibuje spustit v příštím roce pilotní verzi aplikace, přes kterou by se lidé mohli na screeningy a další vyšetření objednávat přes mobil. Nejsnazší cestou je ale oslovit svého praktického lékaře.

Komu je screening určený

  • karcinom prsu: vyšetření mamografem hrazeno ženám nad 45 let nebo se žádankou od praktického lékaře či gynekologa
  • karcinom plic: jen (bývalí) kuřáci od 55 do 74 let, kteří za posledních 20 let kouřili 20 cigaret denně
  • karcinom děložního hrdla: cytologické vyšetření v rámci preventivní prohlídky u gynekologa pro ženy od 15 let; jednou za rok
  • karcinom tlustého střeva a konečníku: kolonoskopie u osob nad 50 let (jednou za 10 let) nebo test na okultní krvácení do stolice u lidí ve věku 50 až 55 let (jednou za rok) a u lidí nad 55 let (jednou za dva roky)
  • karcinom prostaty: pro muže od 50 do 69 let, provádí se laboratorní rozbor z krve, z něhož se stanoví hodnota PSA

S žádostí o vyšetření pomůže praktický lékař, případně gynekolog či urolog. Pro uvedené skupiny hradí vyšetření zdravotní pojišťovna.

Alarmující rekord ve Stanech proti melanomu. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám