Hlavní obsah

Zvýšenou koncentraci saharského prachu hlásí i Slovensko, Německo či Švýcarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšenou koncentraci saharského prachu ve vzduchu v sobotu hlásí také Německo či Slovensko. Píší to zahraniční média a agentury. Velké množství saharského prachu se začalo dostávat do Česka během noci z jihozápadu. Ve Švýcarsku úřady odmítly obavy, že by velké množství prachu, které spadne na tamní hory, mohlo poškrábat při zimních sportech lyže.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Prach ze Sahary setřený stěračem na předním skle automobilu

Článek

O velkém množství saharského prachu nad Slovenskem píší tamní meteorologové. Podle nich se koncentrace prachu bude během dne ještě zvyšovat. „Na mnohých místech tak pozorujeme výrazný zákal, tedy snížení dohlednosti v důsledku vysoké koncentrace pevných částic,“ uvedl dnes dopoledne Slovenský hydrometeorologický ústav.

O typickém zákalu, který způsobuje saharských prach, informuje i německá meteorologická služba DWD, píše agentura DPA. Fenomén je pozorovatelný na mnohých místech v zemi, a to hlavně v její západní části. Podle meteorologů by mohl pokračovat i v průběhu neděle.

Švýcarsko zaznamenává velké množství saharského prachu již od pátku. „Příliv saharského prachu přináší velmi výrazné snížení slunečního svitu a viditelnosti,“ uvedli švýcarští meteorologové. Při dopadu na sníh ho prach zabarvuje do oranžové až červené barvy.

Prach ze Sahary zhoršuje kvalitu ovzduší. Zpozornět by měli starší lidé, děti nebo těhotné ženy

Domácí

Švýcarští meteorologové také dementovali zvěsti, že by snad prach na sněhu mohl poškrábat lyže při sportovních radovánkách v horách. Může však mít neblahý dopad na ledovce. Pokrývka prachu totiž snižuje schopnost ledovců odrážet sluneční paprsky a vede k zadržování více energie, což vede ke zrychlení tání ledovců, píše agentura AFP.

Saharský písek doprovází proudění teplého vzduchu z Afriky. Jeho vysoké koncentrace a nebe v okrové barvě v sobotu hlásila i města na východě Francie či v Itálii.

Na lyže v Krkonoších vyrazily stovky lidí, slunce ale ztlumil saharský prach

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám