Hlavní obsah

Změna klimatu dopadá na lidi stále víc a je nevratná, varuje OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopady globální změny klimatu mohou být vážné a nevratné, varovala zpráva OSN. Vyplývá to z dosud nejucelenějšího posouzení dopadů klimatických změn na svět, které v pondělí v Japonsku zveřejnili členové Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN.

Foto: John Sommers II/Files , Reuters

Výnosy ze zemědělských plodin mají vlivem zvyšujících se teplot prudce klesnout.

Článek

“Rostoucí rozsah oteplování zvyšuje pravděpodobnost vážných, všudypřítomných a ireverzibilních dopadů,“ varuje zpráva. Vědci se shodli, že zatím tíhu klimatických změn nesou přírodní systémy, ale panují obavy z rostoucího dopadu na člověka. Stoupající teploty budou pravděpodobně ohrožovat zdraví, domovy, jídlo i bezpečnost.

Klimatické pohromy, které přišly ve 21. století v podobně smrtících vln veder v Evropě, lesních požárů ve Spojených státech, sucha v Austrálii a smrtících povodní v Africe a Asii, ukazují, jak je lidstvo zranitelné a bezbranné vůči extrémnímu počasí, tvrdí autoři zprávy. Tato a další nebezpečí se podle nich budou prohlubovat s dalšími změnami klimatu, napsala agentura AP.

Zpráva klade důraz na různá rizika, kterým svět čelí, a také na to, že nikdo není odolný vůči změnám, které mají přijít. „Jsme všichni snadnou obětí,” řekl podle AP hlavní autor studie Michael Oppenheimer z Princetonské univerzity v americkém státě New Jersey.

Na stupnici museli přidat novou barvu

„Stav věcí je horší, než jsme předpovídali v roce 2007, kdy skupina naposledy zveřejnila podobnou zprávu,” řekl její spoluautor Salímul Hak, ředitel Mezinárodního střediska pro klimatické změny a rozvoj při univerzitě v Bangladéši. „Budeme zažívat víc a víc následků, rychleji a dříve, než jsme předpokládali,” dodal.

Problémy se natolik zhoršily, že panel musel přidat nový stupeň nebezpečí. V roce 2007 nejvyšší stupeň rizika na jedné z klíčových grafik představovalo „vysoké” označené červenou barvou. Nejnovější zpráva přidala stupeň „velmi vysoké” a přidělila mu barvu sytě purpurovou.

Zpráva předpovídá, že nejprve budou zasaženy rostliny a zvířata na pevnině i ve stále kyselejších oceánech. Klimatické změny zhorší problémy, které už lidstvo má, jako je bída, nemoci, násilí či uprchlíci.

I když problémy vyplývající z globálního oteplování svým způsobem zasáhnou každého, jejich rozsah nebude stejný. Tvrdším způsobem dopadnou na ty, kdo si je mohou dovolit nejméně, dodala zpráva.

Ještě víc se tak zvětší propast mezi bohatými a chudými, zdravými a nemocnými, mladými a starými, muži a ženami.

Růst teploty o tři stupně Celsia povede k prudkému poklesu výnosu obilnin v subtropických a tropických oblastech, místy výnos klesne až o padesát procent. Problémem bude také zvyšující se nedostatek pitné vody ve stejné oblasti.

Řešení by byla, ale kdo je zaplatí

Jeden z autorů zprávy Chris Field ale upozorňuje, že i oteplování lze zvládnout: „Klimatické změny jsou významné, ale máme hodně prostředků, jak se s nimi efektivně vyrovnat, jen musíme být dost chytří.“

Podle něj je významným posunem, že nová zpráva přináší i nový přístup k tomu, jak se s nimi vyrovnávat promocí krizového managementu. BBC upozorňuje, že však není jasné, kdo náklady zaplatí. Brazilský člen panelu José Marengo ale říká: „Není na IPCC, aby to určila.“

Anketa

Obáváte se důsledků globální změny klimatu?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6245 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám