Hlavní obsah

Ženy mizí z východního Německa na západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Téměř každý sedmý mladý muž ve východní části Německa, bývalé NDR, marně hledá partnerku. Ty totiž houfněji odcházejí do západních spolkových zemí, a mladých mužů je tak na východě zřetelný přebytek. Vyplývá to z průzkumu univerzity v Greifswaldu.

Článek

Podle studie připadá ve východní části země na 100 mužů ve věku od 18 do 29 let statisticky jen 86,5 stejně starých žen. V západních spolkových zemích byl naproti tomu v roce 2001 tento poměr 100:98. Po roce 1989 se odstěhovaly na západ statisíce Němců a města na východě zejí prázdnotou. Dosud se ale nemluvilo o tom, že "mizí" hlavně mladé ženy.     

Vědci porovnávali údaje se statistikou mnoha dalších regionů v Evropě a došli k závěru, že pouze některé oblasti severního Finska a severního Švédska vykazují stejně nepříznivé rysy demografického vývoje jako východ Německa.

Berlín a Lipsko jsou na tom lépe

Nejhůře je na tom z východních zemí Duryňsko, kde je kvóta 100:81,9, naproti tomu některá velká města východu jako Berlín, Lipsko či Postupim mají poměr mladých zástupců obou pohlaví téměř vyvážený. Snad i díky tomu, že v nich je mnoho studentů. 

Důsledky odchodu mladých žen z východních regionů budou mít brzy značný vliv na věkovou strukturu těchto území - věková pyramida východního Německa se začne dramaticky měnit, varují experti.

"Mladé ženy při odchodu s sebou odvádějí také příští generaci, a je lhostejné, zda se jejich děti už narodily, nebo ještě ne," varuje greifswaldský profesor Wolfgang Weiß.

Reklama

Výběr článků

Načítám