Hlavní obsah

Žena v Bangladéši porodila v únoru chlapečka a v březnu dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Árifa Sultánaová z Bangladéše se během několika týdnů stala trojnásobnou matkou. Dvojčata porodila před několika dny a asi o měsíc dříve předčasně přivedla na svět i chlapečka. O případu ženy se dvěma dělohami ve čtvrtek na svých internetových stránkách informuje britská zpravodajská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletá Árifa Sultánaová chlapečka porodila v nemocnici v Khulně koncem února. Po 26 dnech byla s bolestmi břicha odvezena do nemocnice ve městě Džessore. Vyšetření ukázalo, že má dvě dělohy, je stále těhotná a čeká dvojčata.

Lékaři jí udělali císařský řez a na svět přišli chlapec a holčička. „Byli jsme v šoku a velmi překvapení,“ cituje BBC Šeilu Poddarovou, gynekoložku, která zákrok prováděla.

Podle jejích slov je pacientka velmi chudá a nikdy nebyla na ultrazvuku. Ten by přítomnost další dělohy ihned odhalil.

Matku i dvojčata lékaři po čtyřech dnech v nemocnici propustili, všichni jsou zdraví. Podle gynekologů je pravděpodobné, že když měla Sultánaová plodné období, byla oplodněna tři vajíčka najednou a z nich se vyvinula tři embrya.

Sultánaová říká, že má z dětí radost, ale že si dělá starosti kvůli finanční situaci své rodiny, protože její manžel vydělává v přepočtu asi 2200 korun měsíčně. „Je zázrakem od Alláha, že všechny mé děti jsou zdravé. Udělám vše pro to, aby byly šťastné,“ říká matka.

Případy zdvojené dělohy – uterus didelphys – nejsou tak vzácné, jak by se mohlo zdát. Pohlavní orgány totiž stejně jako jiné orgány vznikají v páru. Dvě identické části dělohy pak při vývoji splynou v jednu. Při vývoji může dojít k různým formám nesplynutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám