Hlavní obsah

Zemřel Jurij Trutněv, jeden z otců termonukleární bomby

Moskva

Jeden z tvůrců sovětských jaderných zbraní Jurij Trutněv zemřel ve věku 93 let, oznámila dnes agentura Interfax s odvoláním na sdělení jaderné korporace Rosatom. Trutněv se podle dostupných údajů podílel zejména na vytvoření tzv. car-bomby z roku 1961, pokládané za dosud nejsilnější termonukleární zbraň, jaká kdy byla odpálena.

Foto: ČTK

Termonukleární bomba.

Článek

„Zemřel přední vědec, tvůrce jaderných a termojaderných zbraní Jurij Trutněv. Bylo mu 93 let," napsal podnikový list Strana Rosatom. Připomněl, že Trutněv byl nositelem státního vyznamenání za zásluhy, byl členem akademie věd, měl titul doktora technických věd a býval prvním náměstkem ředitele ruského jaderného centra.

Ocenil zesnulého jako silného člověka s „železným charakterem" a vůlí, což mu pomáhalo vždy úspěšně překonávat překážky. "Až do konce svých dnů pracoval a řešil složité vědecké úkoly, zlehka žertoval a povzbuzoval nadšení mládeže a chuť vítězit," dodala.

Zemřel Oleg Baklanov. Poslední pučista proti Gorbačovovi

Evropa

„Jurij Alexejevič byl jedním z těch, kdo stáli u počátků vytvoření jaderné a termojaderné zbraně," uvedl šéf Rosatomu v soustrasti pozůstalým.

Trutněv je považován za jednoho z tvůrců jaderného štítu své země. Postaral se o klíčový příspěvek k vybudování základů moderních ruských jaderných zbraní a o dosažení strategické rovnováhy se Spojenými státy, dodal Interfax.

Připomněl výrok někdejšího šéfa ruské bezpečnostní rady, že Trutněvovo jméno patří do stejné řady jako jména jaderných fyziků Julije Charitona, Jakova Zeldoviče a Andreje Sacharova, pokládaného za „otce" sovětské vodíkové bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám