Hlavní obsah

Zemřel bývalý americký senátor a veterán z Vietnamu s trojnásobnou amputací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V USA v úterý zemřel Max Cleland, bývalý demokratický senátor a veterán z války ve Vietnamu, který tam přišel o tři končetiny. Podle jeho osobní asistentky zemřel devětasedmdesátiletý Cleland ve svém domě v Atlantě na srdeční zástavu.

Foto: Profimedia.cz

Cleland na snímku s kolegou Johnem Kerrym

Článek

O paži a obě nohy přišel v roce 1968, kdy ve Vietnamu zvedl spadlý granát. Většinu života si vyčítal, že granát vypadl jemu při seskoku z vrtulníku. Až v roce 1999 řekl bývalý kapitán námořní pěchoty David Lloyd, který se ke zraněnému Clelandovi dostal jako první, že zaslechl, jak vedle vzlykající voják přiznal, že granát vypadl jemu.

V Senátu byl demokrat Cleland v letech 1997 až 2003. Předtím byl členem Senátu státu Georgia a pak do roku 1996 státním tajemníkem v Georgii.

Foto: Profimedia.cz

Výročí vylodění v Normandii, rok 2009: Na snímku spolu s tehdejším prezidentem Barackem Obamou

Nynější americký prezident Joe Biden, který byl Clelandovým senátním kolegou, na zprávu o Clelandově smrti reagoval sdělením, že to byl „neochvějný vlastenec, vzácný charakter a nesmírně statečný člověk“.

Bývalý prezident Jimmy Carter jmenoval Clelanda do vedení úřadu pro záležitosti veteránů. Biden v úterý řekl, že se Cleland zasadil o vznik moderního zdravotního systému pro veterány, který pomohl mnoha jeho kolegům.

Na Clelandovo úmrtí reagoval také někdejší prezident Bill Clinton. Ocenil ho jako mimořádně kvalitního člena státní správy. „Navždy mne bude inspirovat silou, již prokázal při podpoře normalizací vztahů s Vietnamem, i když ho ta válka stála ohromné osobní oběti,“ sdělil Clinton.

Reklama

Výběr článků

Načítám