Hlavní obsah

Zelenskyj zveřejnil projev, který mu FIFA odmítla promítnout před finále v Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zveřejnil projev, který měl připravený na finále mistrovství světa ve fotbale konaném v Kataru. Původní záměr však podle informací CNN odmítla Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA.

Zelenského mírové poselství chystané pro finále mistrovství světa ve fotbaleVideo: Reuters

 
Článek

Zelenskyj v relativně stručném, ani ne dvouminutovém projevu hovoří o propojení fotbalu a svobody. „Zdravím z Ukrajiny všechny fanoušky fotbalu, života a míru,“ uvedl na začátku projevu.

„Toto mistrovství světa znovu ukázalo, že různé země a národnosti mohou soutěžit, kdo je nejsilnější, ve fair play, ale ne ve hře s ohněm,“ prohlásil.

Video pronesené v angličtině má být výzvou k míru, uvedl v sobotu ukrajinský prezidentský úřad v písemném prohlášení pro CNN.

„Ve válce nejsou šampioni, nemůže být remíza. Oznamuji iniciativu uspořádat během této zimy summit globálního míru. Summit, který má sjednotit všechny národy světa kolem věci globálního míru. Tribuny stadionů se po zápase vyprázdní, ale po válce zůstávají prázdná města. Proto musí války selhat a mistrem se má stát mír, jako je tomu zde – nyní v Kataru! Světový pohár, ale ne světová válka. Je to možné,“ využil Zelenskyj ve svém proslovu sportovních metafor.

Katar by záznam odvysílal, FIFA proti

„Katar podpořil prezidentovu iniciativu, ale FIFA tuto iniciativu zablokovala a nedovolí, aby se před finálovým zápasem promítla prezidentova videoadresa,“ stojí v prohlášení Kyjeva.

FIFA situaci nekomentuje. Řídící orgán světového fotbalu se po celý šampionát snaží zabránit politickým zprávám z Kataru, první blízkovýchodní zemi, která kdy tuto událost uspořádala. Již na začátku zakázal kapitánům reprezentací nosit pásku s nápisem „One Love“, jež upozorňovala na represe, které Katar uplatňuje proti lidem s menšinovou sexuální orientací.

Zelenskyj se podobně snaží vystoupit na akcích globálního významu. Projev již přednesl na předávání cen Grammy, filmovém festivalu v Cannes i na summitu G20.

Bachmut: Nejnebezpečnější místo na Zemi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám