Hlavní obsah

Zelenskyj bude v Bulharsku jednat o zbraních pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v Bulharska, kde jedná o zbraních pro Ukrajinu, napsal dnes dopoledne server Politico, podle něhož zprávu o návštěvě ukrajinského lídra potvrdil bulharský premiér Nikolaj Denkov. Agentura DPA píše, že Zelenského do Sofie pozvala nová prozápadní bulharská vláda.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Jednání se mají zaměřit na dodávky zbraní na Ukrajinu a spolupráci ohledně jaderných elektráren, píše Politico. V programu návštěvy ukrajinského prezidenta by podle něj mohlo být také potenciálně napjaté jednání s jeho bulharským protějškem Rumenem Radevem, jenž bývá označován za proruského a jenž se staví odmítavě k vyzbrojování Kyjeva.

Zároveň však v květnu 2022 odsoudil Ruskou invazi na Ukrajinu. „Kategoricky odsuzujeme ruskou agresi na Ukrajině. Narušuje ustálený mezinárodní řád, desetiletí vytvářenou architekturu bezpečnosti v Evropě,“ uvedl bulharský prezident v Praze, kde se setkal s bývalým prezidentem Milošem Zemanem.

Bulharsko, které je členem Evropské unie a také Severoatlantické aliance, vyváží na Ukrajinu množství munice od začátku ruské invaze loni v únoru, činilo tak ale hlavně přes prostředníky.

Nový ministr obrany Todor Tagarev před pár dny v rozhovoru se státní televizí BNT uvedl, že Bulharsko letos navýší vojenskou pomoc Ukrajině. Dodal, že zbraně budou poslány poté, co Sofia dokončí analýzu potřeb ukrajinské armády a rovněž toho, jakou pomoc je bulharská armáda schopna poskytnout.

Vláda Nikolaje Denkova, který je podle Politica silně proukrajinský, nastoupila do funkce začátkem června poté, co dohodu na jejím vytvoření po složitých jednáních oznámila dvě prozápadní uskupení - koalice kolem strany GERB expremiéra Bojka Borisova a reformistický blok kolem strany Pokračujeme ve změně dalšího bývalého premiéra Kirila Petkova.

Ukrajina by měla dostat pozvánku do NATO hned, vyzval Zelenskyj Bidena

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám