Hlavní obsah

Zavahrí: Afghánci, povstaňte proti USA

KÁHIRA

Jeden z nejhledanějších teroristů světa, Ajmán Zavahrí, jenž je mužem číslo dva v hierarchii organizace al-Kajdá, vyzval na videonhrávce Aghánce, aby se zbraní v ruce čelili ofenzívě koaličních sil, která se snaží potlačit odpor povstalců Tálibánu. O novém poselství Zavahrího ke vzbouřencům informovala agentura AP s odvoláním na společnost IntelCenter, která z amerického státu Virginia zajišťuje pro vládu USA protiteroristický zpravodajský servis.

Článek

Letos je to již šestý snámek, jímž se Zavahrí obrací na muslimy a nabádá je k boji proti Západu. "Obracím se na muslimy zejména v Kábulu, ale i v celém Afghánistánu..., aby povstali a čelili silám nevěřících, které napadly muslimské země," cituje IntelCenter ze Zavahrího projevu.

Záznam zachycuje Zavahrího s bílým turbanem na hlavě, sedícího se samopalem poblíž.

Nové poselství je dalším pokračováním prudkého nárůstu videonahrávek, s nimiž al-Kajdá v poslední době přišla. Samotný vůdce této sítě Usáma bin Ládin vydal letos tři videa, jeho zástupce Zavahrí, který je egyptského původu, už šest.

Videa točí i Usáma

Naposledy se Zavahrí přihlásil s videoposelstvím 9. června, kdy katarská televize al-Džazíra odvysílala jeho výzvu k muslimům, aby odmítli referendum o Palestině, které chystá předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Všeobecně panuje domněnka, že bin Ládin i Zavahrí se ukrývají někde v horském pásmu podél afghánsko-pákistánských hranic.

Reklama

Související články

NATO: Talibán nás z Afghánistánu nevyžene

Severoatlantická aliance neustoupí od svého záměru rozmístit v létě šest tisíc vojáků stabilizačních sil ISAF na afghánském jihu i přes silný ozbrojený odpor...

Výběr článků

Načítám