Hlavní obsah

Zarkáví po náletu ještě žil, Američané ho slyšeli mluvit

– BAGDÁD/KÁHIRA

Jordánský terorista Abú Musá Zarkáví podle pátečního sdělení amerického generálmajora Williama Caldwella přežil první útok a svým zraněním podlehl až po příchodu amerických vojáků do domu v Bákubě, kde se ukrýval.

Článek

"Zarkáví přežil nálet," sdělil generálmajor, která pracuje jako mluvčí amerických sil v Iráku. "Skutečně jsme ho viděli živého, něco nesrozumitelného mumlal, ale trvalo to krátce. Zemřel záhy poté, podlehl zraněním, které utrpěl při útoku ze vzduchu." Zarkávího přitom ještě stačili položit na nosítka. Na dům u Bákuby, kde se ukrýval, byl shozeny dvě pětisetlibrové bomby (225 kg).

Mluvčí popřel, že by byl Zarkáví zastřelen: "Ve zprávě není nic o tom, že by utrpěl zranění tímto typem zbraně." Nesdělil však, zda už bylo jeho tělo podrobeno pitvě.

Generálmajor uvedl, že neví, proč útok podniknutý ve středu v 18:15 místního času [celá zpráva], přežil. Podle něj byl jediným, komu se to povedlo.

Prohlášení dvojky al-Kajdá

Oznámení Zarkávího smrti zřejmě vedlo al-Kajdá k tomu, aby v pátek zveřejnila prohlášení Egypťana Ajmána Zavahrího, druhého nejvyššího muže v teroristické síti. Ukázky  z nového videa zveřejnila v pátek al-Džazíra. Zavahrí v něm však smrt Zarkávího nijak nekomentuje, protože bylo natočeno dřív. "Bůh žehnej prorokovi islámu v Iráku, přetrvávajícímu hrdinovi islámu, svatému bojovníkovi abú Musá Zarkávímu," uvedl Zavahrí, který také vyzval k bojkotu referenda o budoucnosti Palestiny s tím, že "Palestina je částí islámského světa a ne objektem kompromisů". V referendu by se měli Palestinci vyslovit k vyhlášení státu na části území.  [celá zpráva

Spekulace o Zarkávího nástupci

Zatím není jasné, kdo Zarkávího v čele irácké větve al-Kajdá nahradí. Podle izraelské internetové služby DEBKAfile nahradí Abdalláh bin Rašíd Bagdádí, který je hlavou konzultativní rady (šúry) této organizace. [celá zpráva] Západní rozvědky o tomto muži zatím nic nevědí.

Na webové stránce islamistů, podporujících al-Kajdá v Iráku je nástupcem zmiňován abú Abdar Rahmán Irákí. Není však jisté, zda ten je naživu, protože se zarkávím byl zabit jeho duchovní poradce Abdar Rahmán, otázkou je, zda šlo o téhož muže.

Americká armáda hovoří jako o možném nástupci Zarkávího o abú Ajjúbovi Masrím, který byl blízkým spolupracovníkem zabitého Jordánce a americká armáda na jeho hlavu vypsala odměnu 50 000 dolarů.

Reklama

Související články

Abbás vyhlásí referendum o uznání Izraele

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás hodlá uspořádat referendum o podobě budoucího palestinského státu, jenž by bezvýhradně uznal Izrael. Podle...

Mahmúd Abbás dal Hamásu ultimátum do víkendu

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dal vládnímu hnutí Hamás do víkendu čas na to, aby přijalo plán, který počítá s vytvořením palestinského státu...

Výběr článků

Načítám