Hlavní obsah

Zahradil předčasně opustil jednání Konventu

Novinky, Jan Rovenský (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Poslanec Jan Zahradil, místopředseda ODS, ve čtvrtek předčasně opustil bruselské jednání Konventu pro budoucnost Evropy a odcestoval do Prahy. Podle Zahradila jsou totiž závěry Konventu v rozporu s postoji, které reprezentuje, a proto nemohl setrvat.

Foto: Petr Žabka

Soutěž o titul Vinařství roku každoročně oceňuje nejlepší Vinařství České republiky

Článek

V Konventu "převládl názorový proud, směřující k dalšímu oslabení pozic národních států EU, k dalšímu posílení evropských institucí a dalšímu přenosu kompetencí a rozhodovacích pravomocí z úrovně národní na úroveň evropskou," uvedl Zahradil v písemném prohlášení, jež zveřejnil ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím tiskového oddělení ODS v Praze.

Podle něj tak jde "o další posun směrem k evropskému federálnímu superstátu, což se odráží i v aktuálním návrhu ústavní smlouvy. Za takový návrh nemohu a nechci nést spoluzodpovědnost, protože je v rozporu s politickými postoji, které reprezentuji". Zahradil - jeden ze tří českých zástupců v Konventu (dalšími jsou senátor Josef Zieleniec a státní tajemník Jan Kohout) tak učinil před čtvrtečním večerním plenárním zasedáním a páteční konečnou prezentací ústavní smlouvy.

"Federalistický proud, tedy oslabování členských zemí převažuje, a s tím se neztotožňuji," komentoval v Bruselu pro Právo Zahradil svůj krok s tím, že "Konvent nelze považovat za úspěšný. Docela bych souhlasil s tvrzením, že si ukousl větší sousto, než byl schopen strávit. Šéf Konventu Valéry Giscard d'Estaing se pokouší skupiny vzájemně rozehrávat proti sobě. Domnívám se, že rozpory jsou velmi hluboké," dodal.

Jan Kohout Právu řekl, že lituje "toho, že pan Zahradil odešel před koncem, protože z boje by se nemělo utíkat. ODS tím zároveň dává najevo, že se distancuje od jakéhokoli výsledku Konventu, a tedy od ústavy. Musím však projevit určité pochopení vzhledem ke stávající situaci," dodal bez dalšího upřesnění.

Politování, že Zahradil opustil jednání, vyslovil i Josef Zieleniec. "To, že v Konventu vznikají kritické chvíle neomlouvá fakt, že zástupce Poslanecké sněmovny ČR odjel a nezúčastní se posledního jednání. Já to neomlouvám ze dvou důvodů - za prvé, každý, kdo má zkušenost s EU ví, že poslední hodiny jsou ty nejdůležitější. A za druhé -symbolika gesta je zjevná. Jestli to není zkratkovité jednání člověka, který neovládl svůj temperament, tak je to velmi špatné - zejména proto, že naši občané jdou dnes k referendu o vstupu do EU," upozornil senátor.

"Doufám, že to pan Zahradil takto nemyslel. Ale objektivně je to velmi nešťastné. Je to znamení velké politické nezralosti, anebo - a teď nevím, která alternativa je horší - je to promyšlené," uzavřel Zieleniec. "Panu senátorovi ponechám jeho názory -jen doufám, že v nich nebude příliš paranoidní," reagoval na Zielencovu kritiku Zahradil pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Konvent míří ke schválení návrhu ústavy

Konvent o budoucím uspořádání Evropské unie směřuje podle všeho ke kompromisu, jehož bude dosaženo na pátečním zasedání. Předchází mu frenetická snaha skupin...

Výběr článků

Načítám