Hlavní obsah

Začal druhý proces s obviněným z přípravy útoků z 11. září

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

Ostrou slovní přestřelkou mezi zástupci obžaloby a obhajoby začal ve čtvrtek před vyšším zemským soudem v Hamburku proces s 31letým Maročanem Abd al-Ghaním Mazúdím. Obžaloba mu klade v souvislosti s teroristickými útoky proti cílům v USA z 11. září 2001 za vinu podíl na vraždě více než 3000 lidí. Hrozí mu až 15 let vězení.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Někdejší student elektroniky z Hamburku byl prý členem teroristické buňky kolem Muhammada Atty, jednoho z pilotů unesených letadel, která vletěla do budovy Světového obchodního centra.

Žalobce Matthias Krass obvinil obžalovaného z "agresivního islámského postoje". Řekl, že byl od prvních plánů až po jejich uskuteční informován o přípravách teroristických útoků. "Jednal tak, aby teroristické útoky podpořil," řekl žalobce.

Žalobce má málo porozumění pro jiné kultury

Mazúdí působil v soudním sále klidně a vyrovnaně. Jeho obhájce Michael Rosenthal vytkl žalobě "nedostatek porozumění pro jiné kulturní kruhy". Kromě toho podle něj vychází z mnoha nepodložených předpokladů a opírá se o "podivnosti". To prý také ukázalo jednání s Mazúdího krajanem Munírem Mutasadikem, který byl letos v únoru odsouzen k 15 letům vězení. U spolkového soudu nyní probíhá jeho odvolání.

Obhajoba neměla čas na studium spisu

Rosenthal navíc zdůraznil, že soudní proces bez klíčového svědka Ramziho Binalshibha, který byl pokládán za "šéfplánovače" skupiny, nemá smysl. Ten nyní sedí ve vězení v USA a nedostane povolení k výpovědi. Přitom je třeba před procesem ještě mnohé objasnit, řekl obhájce.

Druhá obhájkyně Mazúdího Pinar Gülová řekla, že obhajoba měla jen tři měsíce na prostudování vyšetřovacích spisů, jež jsou uloženy ve 130 pořadačích. To vzbuzuje podezření, že chod procesu mají určovat spolkoví právníci. Kromě toho se podle ní nedá prokázat "konstruovaná ideologická shoda mezi Attou a Mazúdím".

Obžalovaný zvolil mlčení

Na rozdíl od Mutasadika učinil Masúdí prohlášení pouze ke své osobě, a nikoliv k případu. Jinak se nehodlá k obžalobě vyjadřoval. Krátce po útocích v jednom interview účast na nich odmítl. Podle obžaloby však pomáhal při obstarávání peněz a ubytoval jednoho z pravděpodobných pachatelů.

Pro hlavní líčení stanovil soud zatím 37 jednacích dnů do 5. ledna 2004. Obžalovací spis má 92 stran a počítá se 125 svědky a čtyřmi odbornými poradci.

Tři obvinění za 11/9

Jako první byl v souvislosti s teroristickými útoky v USA odsouzen letos v březnu v Hamburku k maximálnímu trestu 15 let vězení Maročan Munír Mutasádik. Soud uznal spoluvinu odsouzeného na vraždě nejméně 3045 lidí v USA a shledal jej rovněž vinným ze sdružování v teroristické organizaci.

Mazúdí, Mutasádik a Zacarias Moussaoui, který byl ve Spojených státech jako první osoba formálně obviněn z podílu na teroristických útocích z 11. září a jeho proces byl odložen na neurčito, jsou jediní podezřelí na světě, kteří byli z těchto činů obviněni.

Anketa

Dostane se Mazúdímu spravedlivého soudního procesu bez předsudků a politických her?
ano
29,1 %
ne
70,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám