Hlavní obsah

Zabíjení v Iráku neustává, v Bagdádu další exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KÁHIRA

Bagdádskou rezidenční čtvrtí Karráta v pondělí ráno otřásl výbuch. Útočníci nálož nastražili do auta, které explodovalo. Zemřeli dva Iráčané, zraněných je nejméně patnáct. V Iráku se přihlásila k sobotnímu masakru 49 rekrutů Zarkávího skupina.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Auto explodovalo ráno nedaleko školy u jižního vjezdu do takzvané zelené zóny, tedy přísně střežené oblasti v centru metropole, kde sídlí irácká vláda a ambasády Spojených států a Británie. Americké a irácké síly místo incidentu ihned uzavřely.

"Svědci uvedli, že viděli muže, jak parkuje auto na okraji silnice a pak ho na dálku vyhodil do povětří při průjezdu australského konvoje," řekl americký důstojník Scot Stanger.

Podle očitých svědků ležel na místě výbuchu blíže neupřesněný počet těl. Mezi patnácti zraněnými jsou tři australští vojáci a také několik dětí. 

Americká strana se k explozi nevyjádřila, neví se, zda mezi zraněnými jsou rovněž Američané.

Za masakr rekrutů je zodpovědná Zarkávího skupina

V neděli se na internetové stránce přihlásila skupina teroristy abú Músy Zarkávího k masakru téměr padesáti rekrutů, který se odehrál v okolí města Bákubá.

V prohlášení se píše, že skupina zabila 48 osob. Policie v Iráku přitom prohlásila, že bylo zmasakrováno 49 vojáků. Věrohodnost prohlášení zatím nebyla ověřena.

Vojíni byli chladnokrevně postříleni v sobotu. Každý z nich byl zabit kulkou do týla. Někteří prý měli svázané ruce. Před zavražděním byli donuceni si lehnout na zem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám