Hlavní obsah

Při atentátech v Iráku 14 mrtvých a 40 raněných

– RAMÁDÍ

Při dvou pumových atentátech v Iráku přišlo v sobotu o život 14 lidí a přes 40 je raněno. Atentátníci útočili ve městech Bagdádí a Sámarrá, západně a severně od Bagdádu. Většina obětí jsou iráčtí policisté či gardisté.

Foto: Josef Kubíček

účastníci na úvodní přednášce

Článek

V Bagdádí, které leží asi 200 kilometrů západně od Bagdádu, atentátník ráno odpálil bombu v automobilu v blízkosti irácké policejní stanice a základny amerického námořnictva. Zabil deset policistů a na 40 zranil.

Americká armáda zatím nepotvrdila, že šlo o sebevražedný útok, jak tvrdí svědci.

Sebevrah spáchal později atentát v Sámaře, když odpálil nálož u hlídky u jižního vjezdu do města. Zahynuli čtyři gardisté a šest je zraněno. Sámarrá leží zhruba 100 kilometrů severně od Bagdádu a patří mezi města, v nichž působí irácký odboj.

Americká armáda pokračuje v útocích na sunnitské město Fallúdža. Při dnešních náletech zde zahynuli dva lidé.

Američané zatkli vysokého velitele Zarkávího sítě

Americkým vojákům se v irácké Fallúdži podařilo zatknout vysokého velitele iráckých povstalců ze sítě abú Músy Zarkávího. Armáda to dnes oznámila v prohlášení, podle něhož se Zarkávího bojovníci stahují na předměstí Fallúdže a schovávají se se mezi civilisty. Jméno zatčeného velitele nebylo zveřejněno.

Byl dopaden při zátahu těsně po páteční půlnoci a spolu s ním padlo do rukou Američanů pět dalších povstalců. Armáda v prohlášení děkuje za pomoc fallúdžským civilistům, díky nimž se skupinu podařilo dopadnout, a vyzývá je k další spolupráci v boji proti odpůrcům koalice.

"Koaliční jednotky budou pokračovat v pátrání po buňkách teroristů. Odpovědnost nesou všichni, kdo se k teroristům připojují, včetně jejich rodin," uvádí armádní text.

Američané vystupňovali boje ve Fallúdži 14. října. Na město útočí letectvo i pozemní armáda. Cílem je oslabit údajné centrum odboje a dopadnout Zarkávího, na jehož hlavu USA vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů.

Odboj na Američany útočí hlavně západně a severně od Bagdádu. Na silnici mezi metropolí a letištěm dnes vybuchla nálož ve chvíli, kdy tudy projížděla americká kolona. Pět Američanů přitom bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám