Hlavní obsah

Za znásilnění odsouzeni potomci vzbouřenců z lodi Bounty

– PITCAIRN

Britský soud v pátek odsoudil čtyři muže z ostrova Pitcairn v jižním Pacifiku na dva až šest let za znásilňování a sexuální obtěžování. Mezi odsouzenými je i starosta Steve Christian, který je potomkem vůdce vzpoury na lodi Bounty Fletchera Christiana. Dva z obžalovaných byli odsouzeni k veřejně prospěšným pracím, sedmý muž byl obvinění zproštěn.

Foto: Stanislava Dvořáková

Masopustní průvod se vydal na pouť po Dlouhé Třebové s doprovodem bubínku a paličky na maso, čímž bylo dáno na vědomí, že nastal čas vepřových hodů.

Článek

V pondělí již byli odsouzeni, v pátek byla vynesena výše trestu. Verdikt soudu nabude platnost až příští rok, neboť obhájce se odvolává.

Christianovi bylo prokázáno pět případů znásilnění a dostal tři roky. Jeho syn Randy byl za čtyři znásilnění a pět případů obscénního chování odsouzen k šestiletému vězení. Osmasedmdesátiletý Len Brown dostal dva roky za dva případy znásilnění. Terrymu Youngovi vyměřil soud za jedno znásilnění a šestinásobné sexuální obtěžování pět let.

Další potomek vůdce vzbouřenců z Bounty Dennis Christian byl za dva případy sexuálního obtěžování odsouzen k veřejně prospěšným pracím stejně jako Brownůw syn Dave, který byl usvědčen z devíti případů obtěžování. Jay Warren byl obvinění zproštěn.

Jedné ze znásilněných dívek bylo jen dvanáct let, obhájci ale tvrdily, že sex s nezletilými je na ostrově běžným zvykem. Soudci naopak tvrdili, že mladé dívky potřebují respekt a ochranu. Oběti znásilnění trpí depresemi, nespavostí a některé se pokusily o sebevraždu.

Obžalovaní jsou polovina dospělé mužské populace

Soud se konal na ostrově Pitcairn, kde v 18. století přistáli vzbouřenci z Bounty. Nyní je tento ostrov britským zámořským územím. 

Na ostrově žije 47 lidí a obžalovaní představují zhruba polovinu dospělé mužské populace.

Vzbouřenci se na ostrově spolu se svými tahitskými ženami usídlili v roce 1790. Rok před tím vysadili uprostřed Pacifiku kapitána lodi Bounty Williama Bligha a několik jeho věrných jen s nepatrnými zásobami.

Reklama

Související témata:
Pitcairn

Související články

Výběr článků

Načítám